İkramiye eylemi

Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri, 2012 yılından bu yana ödenmeyen maaş ikramiyelerinin yatırılması için basın açıklaması düzenledi.

İkramiye eylemi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Diyarbakır İl Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasını grup adına SGK iş yeri temsilcisi Mahmut Ortaç okudu. Ortaç 2012 yılından bu yana alamadıkları ikramiyeler için alanlarda olduklarını dile getirerek, hakları olan ikramiyelerin ödenmesi talebinde bulundu.

ÖDENMEYEN İKRAMİYELER

Genel seçim öncesinde siyasi partilerin seçim vaatlerinde işçiye, emekçiye sahip çıkılacağı yönünde maddeler olduğunu belirten Ortaç, "666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile, 5502 sayılı kanun uyarınca görev yapan Sosyal Güvenlik Kurumu ve İŞ-KUR emekçilerinin almakta olduğu yılda iki kez verilen ikramiye, fazla mesai, kısmi ek ödeme kayıpları, Genel İdare Hizmetleri sınıfındakilere verilen fatura inceleme farkı, İstanbul'da çalışanlara verilen ek ödeme farkının elinden alınmasına neden olmuştur. Anayasa Mahkemesi söz konusu Kanun Hükmünde Kararnamenin bazı hükümlerini Anayasa'ya aykırılık ve 6223 sayılı Yetki Kanunu kapsamında olmadığı gerekçesiyle iptal etmiş ve karar 10 Ekim 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. BES olarak 3 yıla yakın bir zamandır yaptığımız her türlü eylem etkinlikle ikramiye talebimizi ortaya koyduğumuz gibi, hukuksal zeminde verdiğimiz mücadeleleri kazanıma dönüştürmeyi başardık. Genel seçimlere sayılı günler kala siyasi partilerin seçim beyannamelerinde emekçiler için birçok vaat ortaya atılırken emeklilere yılda iki defa ikramiye verilip verilemeyeceği kaynak meselesi haline getirilirken SGK ve İŞ-KUR emekçilerinin 3 yıldır gasp edilen ikramiyeleri yargı kararlarına rağmen ısrarla ödenmemektedir.

MALİYE GASP ETMİŞ DURUMDA

SGK ve İŞ-KUR yetkilileri ikramiye talebimiz konusunda topu Maliye Bakanlığı’na atarken aynı zamanda haklılığımızı da teyit etmektedirler. Özellikle SGK kamuya ait ne varsa haraç mezat satarken yetkide sınır tanımazken, iş emekçilerin talebine gelince topu taca atmaktadır. Turnike ve kamera sistemleriyle daha fazla denetim ve kontrol mekanizmalarını devreye sokan, stajyer ve taşeron çalıştırmayı yaygınlaştıran, kreş ve yemek gibi sosyal hakları ortadan kaldıran Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, açlık sınırına yaklaşan ücretlere rağmen ikramiyeleri ödememekte ısrar etmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’nde emekçilerin kölelik koşullarında ve yoksulluğun pençesinde çalıştırılmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Grup, basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz