Ekonomik ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri'nin (ESDH) GYİAD için hazırladığı ''Mayıs ayı Ekonomik Durum Raporu'' nu açıklayan Akdarı, fiyat istikrarı hedefi çerçevesinde Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırmayı arttırdığına dikkati çekti.
Merkez Bankası'nın piyasa fonlamasının kasım ayında 73 milyar lira iken nisan sonunda 40 milyar liraya kadar indiğini belirten Akdarı, ortalama fonlama faiz oranının ise yüzde 6'dan yüzde 9'a kadar yükseldiğini kaydetti.
Merkez Bankası yılın geri kalanında sıkılaştırma önlemlerine daha sık başvuracağının altını çizen Akdarı, şunları kaydetti:
''Sıkılaştırma önlemleri ile birlikte iç talep yavaşlamaya devam edecek. Nisan ayında yükselen enflasyon mayıs ayında baz etkisi ile tekrar tek haneli rakamlara dönecek. Haziran ayında da sınırlı artış beklentisi sonrası yaz aylarında mevsimsel gerileme yaşanacak. Merkez Bankası'nın yıl sonu hedefi yüzde 6,5 piyasaların beklentisi ise yüzde 7,8'dir. Enflasyonda Merkez'in istediği kalıcı gerileme ancak yaz sonlarında ortaya çıkabilecek. Merkez Bankası'nın sıkılaştırma politikasını arttırması Türk Lirası'na değer kazandırıyor. Türk Lirası likiditesini azaltan ve fonlama maliyetini yükselten Merkez Bankası Türk Lirasının değer kaybına da izin vermiyor.
Ekonomiyi soğutma önlemlerinin ana hedefi olan cari açık mart ve nisan aylarında da gerileyerek 66-67 milyar dolara düşecek. Petrol fiyatlarındaki gevşeme cari açık için olumlu etki yaparken ihracat artışında zayıflama cari açık beklentilerini bozabilecek''
Burcu Akdarı, gelecek aylarda Türk Lirası'nda değerlenme baskısının süreceğini ve Türk Lirası faizlerin yüksek kalmaya devam edeceğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Merkez Bankası sıkılaştırmayı bir süre daha sürdüreceğini açıkladı. İktisadi faaliyetlerde hissedilir bir yavaşlama görülüyor. Üretimde sanayi kapasite kullanım oranları yılın ilk dört ayında geçen yılın altında kaldı. Sanayi üretiminde büyüme sınırlı olacak. Üretim ve iç talepteki yavaşlamaya bağlı olarak ithalat artışı da tersine döndü. Mart ayında ithalat azaldı. Buna karşın yılın ilk üç ayında ortalama yüzde 10,6 artan ihracat nisan ayında yüzde 2,9 geriledi. İhracat performansı da küresel ticaretteki yavaşlamaya bağlı olarak düşüyor. Ekonomide iç talep yerine dış talep ile büyümeye geçiş ihracattaki zayıflama nedeniyle zamana yayılacak. Ekonomide hissedilir yavaşlamaya rağmen reel kesimin beklentileri ve tüketici güveninde kademeli artış sürüyor ve bu yılın geri kalanı için ümit veriyor. Yılın ikinci çeyrek döneminde iktisadi faaliyetler bir yandan zayıf kalmaya devam ederken diğer yandan Türk Lirası likiditesi sıkışıklıkta hissedilecek. Ekonomide canlanma beklentileri yılın ikinci yarısına öteleniyor.''
ABD ekonomisinde büyümeye ilişkin karışık veriler geldiğini belirten GYİAD Başkanı Burcu Akdarı, dünya ticaretinde yavaşlama görüldüğüne dikkati çekerek, ''2011 yılında yüzde 17 genişleyen ticaret hacminde büyüme ilk çeyrekte yüzde 10'lara geriledi. Özellikle Avrupa'nın ithalatında durağanlık yaşanıyor. Dünya Ticaret Örgütü 2012 ticaret büyüme öngörüsünü aşağı yönlü revize etti. Küresel ekonomik yavaşlama küresel ticareti de zayıflatıyor'' görüşünü ifade etti.
AA
Kaynak: Diyarbakır Söz