İhracatçı, Eximbank ülke desteklerinin kademeli olarak artmasını talep ediyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Desteklerin gelecek sene 5 milyar dolara çıkması önemli. 2012’de 2 milyar doları realize edersek; 2 sene tüketim mallarında, 10 sene yatırım mallarında ürünlerin satışına önemli katkı sunacak.” diyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu ise 150 milyar dolar ihracat hedefi için 2 milyar dolar ülke desteğinin yeterli olmadığını vurguluyor.
İktidar cari açığın en önemli kalemlerinden biri olan ara malı ve hammadde ithalatını daraltma adına önlemler alıyor. Bu bağlamda ihracatçının elini güçlendirecek yatırım indirimlerine gidiliyor. Bu çerçevede yapılması düşünülen yeni teşvik modeli ile ilgili taleplerini Cihan'a açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “2012 için satımları yüzde 12 artırmayı öngörüyoruz, amacımız 150 milyar doları geçmek. Bunun için de yeni yatırım teşvik önemli. Cari açıkla ilgili Girdi Tedarik Stratejisi ve İhracat Odaklı üretim Stratejisi’ni önplana alıp ara malı ve hammadde ithalatını indirecek yeni yatırımlara ihtiyacımız var. Bunun için de bölgesel sektörel teşvikin yanında mutlaka yeni sektörlere, ara malı ve hammadde ithalatını önleyen sektörlere önem vermek gerekiyor.” değerlendirmesini yapıyor.
Teşviklerde bölge sayısını artırılmasını öneren Büyükekşi, burada 4 bölgenin kâfi gelmediğini belirterek, ‘yatırım indirimi’nin de geri gelmesini talep ediyor. Eximbank ülke desteklerinin de kademe kademe artırılmasının ihracatçı adına önemli olduğunu vurguluyor. TİM Başkanı, “Desteklerin gelecek sene 5 milyar dolara çıkması önemli. 2012’de 2 milyar doları realize edersek 2 sene tüketim mallarında, 10 sene yatırım mallarında ürünlerin satışına önemli katkı sunacak. Tunus’ta 500 milyon dolar, Libya’da 250 milyon dolar olarak açıklandı, bunun diğer ülkeler için de artması mühim.” ifadelerini kullanıyor.
Şu an hem sektörlere hem de bölgelere teşvik verildiğini dile getiren OİB Başkanı Orhan Sabuncu ise şunları kaydediyor:
“Burada bölgesel teşvikler bir müddet daha devam etmeli. Çünkü ikinci, üçüncü dördüncü bölgelerde devam eden yatırımlar var. Ayrıca cari açık yaratan ve ithal olan kimi ürünlerle ilgili birtakım teşviklerden yararlanmayı arzuluyoruz. Şu an devlet yeni yatırımlara teşvik veriyor, ama eski yatırımlar bundan fadaylanamıyor. Eski yatırımlar da bu yeni teşviklerden yararlanabilmeli. Öte yandan ‘yatırım indirimi’ mutlaka ve mutlaka yapılmalı.”
Sabuncu, Eximbank ülke destekleri ile ilgili olarak da “Desteklerin artması gerekiyor çünkü ayda 10 milyar dolar ihracat yapılıyor, çünkü sene sonu için 150 milyar dolar ihracat hedefi konuldu. Sonuç olarak 2 milyar dolar yeterli değil, ilk aşamada 5 milyar dolar olması gerekiyor.” şeklinde konuşuyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz