Türkiye’de yaşanan ekonomik krizden etkilenenlerin başında esnaf geliyor. 2022 yılının ilk üç ayında toplam iflas sayısı 29 bin 360 olurken, mart ayında iflas sayısı bir önceki aya göre yüzde 14 oranında arttı. Şubat ayında 8 bin 987 olan toplam iflas sayısı mart ayında 10 bin 226’ya çıktı.
2018 YILINDAN BUGÜNE EN YÜKSEK MART AYI İFLASI YAŞANDI.
Artan maliyetler ve yüksek faturalar nedeniyle esnaf iflaslarının devam ettiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Sadece bu yılın ilk üç ayında esnaf ve sicil gazetesi verilerine göre meslekten ve sicilden terkinini yaparak iflas eden esnaf sayısı 29 bin 360’a yükseldi” dedi.
Esnaf ve Sicili Gazetesi verilerine göre 2022 mart ayında yaşanan toplam iflas sayısı son 4 yılın en yüksek mart ayı iflası olarak kayıtlara geçti. 2018 yılı mart ayında toplam iflas sayısı 9 bin 599 iken yine mart 2021'de toplam iflas sayısı 9 bin 310 olarak kayıtlara geçmişti. Geçtiğimiz ay 10 bin 226 esnafın kepenk kapatması son 4 yılın en yüksek mart ayı iflası olarak dikkat çekti.
Ayrıca bu yılın ilk üç ayındaki iflaslarla beraber son 15 ayda iflas eden esnaf sayısı ise 131 bin 110’a yükseldi.
‘ESNAFLARIN ELLERİNDEN EKMEK TEKNESİ ALAN SİYASİ İKTİDARDIR’
Esnafın zor durumda olduğunu ve iktidarın destek vermediğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Zaten artan maliyetler ve yüksek faturalar nedeniyle iflas bayrağını çekmiş olan esnaflarımıza iktidar sadece sabır dilemekte, esnaflarımızın ekmek teknelerini kaybetmesini iktidar sadece izlemektedir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak acilen esnaflarımıza yönelik üç acil önlemin alınması gerektiğini vurguluyoruz” dedi ve şunları ifade etti:
“Salgın süresince kapalı olan, işleri azalan esnafımızın Mart 2020-Haziran 2021 arasında ödenmiş faturaları geri iade edilmelidir. Salgın sürecinde esnaflarımıza verilen kredilerin faizleri silinmelidir. Artık aylık kira bedellerini geçen elektrik faturaları karşısında sadece esnafımıza özel elektrik fatura tarifeleri uygulanmalıdır.”
Kaynak: Diyarbakır Söz