MAÜ Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü'nce 2012-2013 öğretim yılında, güz döneminden itibaren verilecek olan sertifikalı Süryanice ve İbranice kursu kayıtları sona erdi. Başvuruları kabul edilen 60 kursiyere üç ay boyunca toplam 72 saat ders verileceği belirtildi.
MAÜ Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü Süryani Dili ve Kültürü Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sait Toprak yaptığı açıklamada, başvuru tarihlerinin 22 Ağustos-7 Eylül olarak planlandığını ancak yüksek ilgi nedeniyle başvuruları durdurmak zorunda kaldıklarını söyledi.
SÜRYANİCE VE İBRANİCE
Kursa katılmak için 80 kişinin başvurduğunu ifade eden Toprak, şöyle konuştu:
''Biz 60 kişilik bir kontenjan belirlemiştik. Başvuru sayılarını sınırlı tuttuk, çünkü yeterli hocamız yok. Sadece üç kişiyiz. Amacımız iki dili de en üst seviyede öğretmek. Sonra da Süryanice ve İbranice dili ve kültürüyle ilgili çalışmaları bilimsel anlamda kendi dilleriyle yapacak araştırmacılar yetiştirmektir. Kurslar 17 Eylül'de MAÜ'de başlayacak. Kurslar hafta içi ve hafta sonları 1. seviye iki ayrı kategoride verilecek. Kursun her bir kuru 3 ay süreyle devam edecek. Kursa katılan öğrenciler kurs kurları sonunda başarılı bir performans gösterdikleri takdirde, her bir kur sonunda enstitü tarafından verilecek olan sertifikaları almaya hak kazanacaklar.''
Toprak, kursa Türkiye'nin farklı şehirlerinden felsefe, arkeoloji, edebiyat alanında genellikle yüksek lisans öğrencilerinin başvurduğunu belirterek, Süryanice ve İbranice'yi en iyi şekilde öğreterek Süryani ve İbrani kültürüyle ilgili çalışmalar yapmayı hedeflediklerini kaydetti.
MARDİN DİL LABORATUVARI
Süryanice'nin yok olma tehlikesi altında olduğunu, Sami dilleriyle ilgili çalışmaların yapılmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Toprak, şunları söyledi:
''Mardin, kültür ve dillerin bir arada bulunduğu bir dil laboratuvarı. Yok olma tehlikesi altındaki Süryanice dili bazı manastırlarda düzensiz bir şekilde kurslarda veriliyor. Türkiye'de yaklaşık 25 bini bulan Süryanilerden çoğu İstanbul'da, 5 bini de Mardin, Midyat, Şırnak, Batman'da yaşıyor. Ancak Süryanilerin çok az bir kısmının Süryanice konuştuğu biliniyor.''
Toprak, gelecekte Süryani Araştırmaları ve Yahudi Araştırmaları Merkezleri kurarak daha bilimsel çalışma kurumları oluşturmak istediklerini, ayrıca, iki ay içinde de İbranice Dili ve Kültürü Bölümü'nün açılması için YÖK'e başvuracaklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: Diyarbakır Söz