"Her yıl 5 milyon küçükbaş hayvan kaybediyoruz"

KÜÇÜKBAŞ hayvan yetiştirmek için verimli coğrafi şartlara ve uygun iklime sahip olan Türkiye'de her yıl doğan kuzu ve oğlakların yüzde 30'u doğum sonrasında farklı sebeplerle hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, "Her yıl 5 milyon küçükbaş hayvan kaybediyoruz. Küçükbaş hayvan ölümlerinin önüne geçildiği takdirde 1 milyona yakın küçükbaş hayvan kurtarılabilecek ve bununla birlikte ülkemizin hem et açığını kapatacak hem de et ihracatına kapı açacak" dedi.

Ülkemizde yaygın olan tedavi odaklı çalışmaların çok önemli olduğunu fakat asıl çözümün koruyucu odaklı kontrol olduğunu dile getiren Kılınç, "Sorun ortaya çıktıktan sonra tedavi etmenin yerini, soruna önlem olarak koruma tedavisi politikası uygulanması almalıdır. Bu sayede ülkemizde ortalama yüzde 30 olan kuzu ve oğlak ölümlerini ilk etapta yüzde 20'lere kadar indirebilmemiz mümkün olacaktır. Bu da hem yetiştiricimizin zarar etmeden hayvancılığa devam etmesi açısından hem de ülke et açığının önüne geçilmesi açısından çok önemlidir" dedi.

"1 MİLYON KÜÇÜKBAŞ HAYVAN KURTULABİLİR"

Koruyucu hekimlik sistemi uygulanmasıyla yavru ölümlerinin önüne geçilebileceğini dile getiren Kılıç,"Koruyucu veteriner hekimliği sistemi ile kuzu ve oğlak ölümlerini yüzde 5 oranında bile azaltabilirsek, 250 bin oğlak ve 750 bin kuzu olmak üzere toplamda 1 milyon küçükbaş hayvanı kurtarabiliriz. Ülke ekonomimizde büyük yere sahip olan küçükbaş hayvancılığın önüne ölümlerin geçmesine izin vermemeliyiz. Kurtardığımız hayvanlar, ülkemizin kanayan yaralarından olan et açığına da dur diyecek. Bu durumda sistem geliştikçe eminim ki, ithalatın yerini ihracat alacak" dedi.

"GEBELİK SÜRECİNDEKİ BESLENMEYE DİKKAT EDİLMELİ"

Kuzu ve oğlak ölümlerinin bir kısmının beslenme hatalarından kaynaklandığını söyleyen Kılınç, "Ülkemizde koyun ve keçi besleyen üreticilerin bir bölümü beslenme ile ilgili basit ancak hayati olan uygulamalarla ilgili hatalı alışkanlıklarına devam etmektedir. Gebelikte iyi beslenemeyen annenin, doğum sonrası sütü çok az olur ve yavrularını iyi besleyemez. Kuzu ve oğlaklar gerekli protein, vitamin, mineral gibi besleyici değerleri annelerinden yeterince alamadıkları için güçsüz ve çelimsiz doğarlar. Bağışıklık sistemleri zayıf, hastalıklara karşı son derece dirençsiz olurlar. Bunun sonucu ishaller şekillenir ve ölüm riski artar. Beslenmeye bağlı bir diğer ölüm nedeni ise küflü, bozulmuş ve kaba yemlerdir. Bu konuda da dikkatli olmak gerekir" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler