Hedef yüzde 50 kadın istihdam

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadın girişimcilerin sermayeye ulaşmada çektiği sıkıntıları yakından bildiğini belirterek, "Bu sorunun giderilmesi için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ilgili protokol imzaladık" dedi.

Hedef yüzde 50 kadın istihdam

Antalya'da bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Türkiye Kadın Girişimciler Dernekleri (KAGİDER) Buluşması'na katıldı. Manavgat'ta bir otelde düzenlenen buluşmaya Bakan Şahin'in yanı sıra AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu ve Türkiye'nin çeşitli ilerinden gelen kadın girişimciler katıldı.

Bakan Şahin, girişimci kadınlarla bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Kadın dernekleri kurmak kadar yaşartmanın da önemli olduğunun altını çizen Bakan Şahin, "Kadınların örgütlü hareketi önemlidir. Cumhuriyet tarihi boyunca milletvekili temsilinde ilk kez yüzde 14'lere ulaşabildik. Bugüne kadar bunun önündeki en büyük engel örgütlü kadın hareketinin azlığıydı. İleri demokrasi, güçlü ekonomi ve güçlü toplumun oluşmasında kadınların önemli bir yeri vardır. Birlikte çözüm üretmek ve bir arada olarak başarmaya inanıyoruz. KAGİDER gibi STÖ'lerle birlikte nereden, nereye geldik. Bugün bunu çok rahat konuşabiliyoruz. 10 yıl önce bu yola çıktığımızı zaman bizim bir felsefemiz vardı. 'Önce insan yaşat ki, devlet yaşasın. Hayatım her alanında kadının etkin olması için yola açıktık. Aradan 10 yıl geçti. İstatistiki verilere bakıldığı zaman Cumhuriyet'in kuruluş felsefesine uygun şekilde çağdaş ve modern Türkiye'yi ortaya koymak için büyük bir mücadelenin içindeyiz. Sürdürülebilir kalkınmaya önem veriyoruz ve bunun için herkesin bütün kapasitesini kullanmamız lazım" dedi.

"Artık Türkiye kakınmış ülkeler seviyesine ulaşmak istiyorsa, kadın potansiyelini kullanmak zorundadır" diyen Bakan Şahin, "Zaman bu zaman bilgi ve teknoloji çağındayız. Daha öncede söylediğim gibi 3K dönemini bitirdik. Biz kadınlar olarak kasa devrimini, kas devrimini bitirdik şimdi kafa devrimindeyiz. Hamdolsun kafamız erkekler kadar çalışıyor ve çok iddialıyız" diye konuştu.

"AK PARTİ DÖNEMİNDE KADINLARIN ROLÜ ARTTI"

Kadının güçlenmesi için en önemli öğenin eğitim olduğunun altını çizen Bakan Şahin, "Bugün temel eğitimde yüzde 98'ler de eşit eğitimin yapıldığı bir dönemdeyiz. Orta eğitimde yüzde 45 olan kız okullaşma oranı yüzde 68'lere çıktı. Üniversitelerde bu sayı yüzde 14'ten yüzde 29'lara çıktı. Geldiğimiz yerden hiçbir şekilde geriye gidemeyiz. Kadının her alanda aktif ve etkin olması için bir irade koyduğumuz ortadadır. AK Parti döneminde yüzde kadınların TBMM'de temsil oranı yüzde 14'lere çıktı. Karar alma

mekanizmasına kadınlar bu salonlardan girecek. Hiçbir şey kendiliğinden olmuyor. Hayat bir mücadeledir. Hayatın mücadele olduğu alanda ne yapılması ne gerekiyorsa yapacağız. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın söylediği gibi; 'Kadına yapılan ayrımcılık, ırkçılık gibidir'" dedi.

KADIN İSTİHDAMINDA HEDEF YÜZDE 50

 

Üniversitelerden mezun olan kızların istihdama katılma oranlarının bugün yüzde 78'lere çıktığını hatırlatan Bakan Şahin, şunları söyledi:

"İstihdamın içinde olmalıyız. Önce hukuki alt yapıyı tamamladık. Modern ve çağdaş bütün hukuki temelleri oluşturduk. 2008 yılında dünyada büyük bir kriz çıktığında ulusal düzenleme çıkardık. Kadın çalışırsa bunun 5 yıl işveren payını devlet ödeyecek dedik. Bu sebeple iki yılda yüzde 4 artış sağlandı. Bu iradenin sonucunda ilk kez şeytanın bacağını kırdık. Kadın istihdamı yüzde 30'lara ulaştı ama hedefimiz yüzde 50'dir."

İŞ HAYATINI KOLAYLAŞTIRICI YENİLİKLER

 

Kadın girişimcilerin sermayeye ulaşmada çektiği sıkıntıları yakından bildiğini kaydeden Bakan Şahin, "Geçen 10 günde önemli protokoller imzaladık. KOSGEB kredilerinin yanı sıra hangi alanda kadın girişimci daha fazla ise onlara kredi kullanımında öncelik veren protokol imzaladık. İş kadınlarının aile hayatını kolaylaştırıcı anlaşmalara imza attık. En kısa sürede organize sanayi bölgelerinde kreş açılmasını sağlayan modeli hayata geçiriyoruz. Böylelikle annelerin çocuklarını öğle arasında görebilecek, güven içinde eğitimlerini aldıklarını görecek. Önce bir çatı, irade beyanı oluşturmak gerekiyor. Meslek edindirme kurslarında ciddi bir şekilde kadınların talebi var. 250 bin kursiyerin 120 bini kadın kursiyer. Bu bir göstergedir. O, gelen talebi doğru şekilde yönlendirmek bizim görevimiz. Yani fırsat eşitliği vermek. Önümüzdeki süreci daha düzenli yürütmek çabası içindeyiz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz