Van'da Tarıma Dayalı İhtisas Organize Hayvancılık Bölgesi'nin kurulmasına yönelik projenin hayata geçirilmesiyle hayvansal ürünlerin modern teknolojiyle üretime dönüştürülmesi planlanıyor.
Kentte büyük ve küçükbaş hayvancılığı geliştirmek, hayvansal ürünleri hijyenik ortamda ve son teknolojiyle üretime dönüştürmek amacıyla Tarıma Dayalı İhtisas Organize Hayvancılık Bölgesi'nin kurulması için çalışma başlatıldı.
Valilik, Ticaret ve Sanayi Odası ve kentteki 7 kurumun ortak yürüttüğü proje, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kabul edildi.
Projeyle geleneksel üretimden modern üretime geçiş planlanıyor.
Vali İbrahim Taşyapan, projenin uzun süredir kentin gündeminde olduğunu belirtti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in Van ziyareti sırasında konunun talep olarak tekrar gündeme geldiğini anlatan Taşyapan, Bakan Çelik'in konuyu olumlu bulmasıyla çalışmaları başlattıklarını kaydetti.
Proje için 7 kurumdan mütevelli heyeti oluşturduklarını ifade eden Taşyapan, "Çalışmalara öncülük edecek heyet ve kurumların katkı paylarını belirledik. Böylelikle bu işin ilk adımını attık. Konuyla ilgili aldığımız kararları yetkili kurumlara bildirdik. Organize sanayi bölgeleri gibi altyapıları kurulmuş, yatırımcılar için hazır hale getirilmiş iş yerlerinin yapımı söz konusu. Projede hayvancılık işletmeleri var." dedi.
Taşyapan, şehir içindeki hayvan barınaklarının konforlu bir yaşam için sıkıntı oluşturduğunu, bu kapsamda işletmeleri tek çatı altında birleştirme kararı aldıklarını aktardı.
- "Katma değeri daha yüksek ürünler üretilecek"
Hayvancılığın organize sanayi bölgesi içerisinde yapılmasıyla hayvancılık ürünlerine dayalı sanayi kurmayı amaçladıklarını kaydeden Taşyapan, şöyle devam etti:
"Kentimiz 2 milyon 700 küçükbaş hayvan varlığıyla Türkiye'nin en önemli illerinden biridir. Büyükbaş hayvancılık da ilimizde günbegün gelişmektedir. Dolayısıyla da kırmızı et üretimi konusunda çok iyi durumdayız. Tarıma Dayalı İhtisas Organize Hayvancılık Bölgesi'ni kurarsak katma değeri daha yüksek ürünler üreterek pazarlamasını sağlayacağız. Böylelikle üretici daha fazla kazanç elde edecek. İlimize büyük fayda sağlayacak bir projedir."
Van TSO Başkanı Necdet Takva da göçlerle geleneksel üretim tarzının şehir merkezine taşındığını, bunun önüne geçmek için de proje geliştirdiklerini aktardı.
Proje kapsamında yürütülen çalışmalarda kentin farklı mahallelerinde bin 567 hayvan barınağının tespit edildiğini vurgulayan Takva, "Şehir içindeki hayvan barınaklarında hayvan sayısının 100 bin olduğu yönünde bir tespitimiz oldu. Bizler de bu yönde somut adımlar atmaya çalıştık. Bu hayvan barınaklarının sahipleriyle görüşmeler gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalarda buna en yakın model olarak Tarıma Dayalı İhtisas Organize Hayvancılık Bölgesi modeli oldu." diye konuştu.
Van'ın coğrafi olarak Türkiye'nin altıncı büyük kenti olduğunu anımsatan Takva, ülkedeki mera alanı toplamının yüzde 10'unun Van'da bulunduğunu anlattı.
Takva, hayata geçirilecek projeye sadece Van'ın değil Türkiye'nin ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.
-"Modern teknolojiyle üretime dönüşecek"
Proje için ilk etapta 1 milyon lira kaynak temin edeceklerini aktaran Takva, şunları kaydetti:
"Kırsal nüfusun gelenekleriyle kente gelmesiyle daralan hayvancılığın önüne geçmek, hayvancılığı modern, çağdaş ve katma değeri yüksek hale getirmeye yönelik bu proje önemlidir. Kümelenmiş bir alana duyduğumuz ihtiyaç, bir de hayvancılık potansiyeli bakımında önemli kentlerden biri olmamamız dolayısıyla Ankara meseleye sahiplendi. Projenin ilk etapta üç alanda kurulması yönünde bir tespit var. Bu alanlarda minimum 50 kapasiteli besihaneler inşa edilecek. Bu besihanelerden elde edilecek hayvansal ürünler modern teknolojiyle üretime dönüşeceği üretim alanları olacak. Yem ihtiyacının karşılanması için mera alanları da olacak. Projede komplike, kapalı, organize hayvancılık bölgesi olacak. Van için çok stratejik bir yatırım olacak."
Kaynak: Diyarbakır Söz