Hayvancılık desteği esasları belirlendi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın konuya ilişkin tebliği Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı.

Hayvancılık desteği esasları belirlendi

Hayvancılık Desteklemeleri Hakkında Uygulama Esasları Tebliği, ülke hayvancılığının geliştirilmesi, üretimde sürekliliğin sağlanması, kayıt sistemlerinin güncel tutulması, hayvancılık politikalarının etkinliğinin arttırılması ve hayvan hastalıklarıyla mücadele için, anaç sığır, anaç manda, anaç koyun ve keçi, tiftik keçisi, ipekböceği, arılı kovan, polinasyon amaçlı bombus arısı, buzağı, çiğ süt, besilik erkek sığır, hayvan hastalıkları tazminatı, hastalıklardan ari işletmeler ve programlı aşı uygulayıcılarının desteklenmesini amaçlıyor.

HAYVANCILIĞIN DESTEKLENMESİ

Desteklemeler için gerekli kaynak, bütçede hayvancılığın desteklenmesi için ayrılan ödenekten karşılanacak ve Bakanlık tarafından gerekli paranın aktarılmasını müteakip banka aracılığı ile ödenecek.

Tebliğe göre, anaç sığır ve manda yetiştiriciliği yapan, 31 Aralık 2012 tarihi itibarıyla en az beş baş anaç sığıra sahip, örgütlü yetiştiriciler yılda bir kez olmak üzere hayvan başına desteklemeden yararlandırılacak.

Anaç sığır ve manda yetiştiriciliği desteklemelerinden yararlanmak isteyen yetiştiriciler üyesi bulunduğu örgüte dilekçe ile başvuracak. Yetiştirici/üretici örgütleri, kooperatifler bölge veya il üst örgütleri aracılığıyla olmak üzere üyeleri adına 1-31 Aralık tarihleri arasında il/ilçe müdürlüklerine müracaat erecek.

Anaç manda desteklemesinden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, 1 Kasım-31 Aralık 2012 tarihleri arasında yazılı olarak şahsen veya üyesi bulunduğu Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği aracılığıyla il/ilçe müdürlüklerine müracaat edecek.

DESTEKLENECEK HAYVAN CİNSLERİ

 

Buzağı desteklemesinden yararlanmak isteyen üreticilerden, soy kütüğüne kayıtlı olanlar Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği aracılığı ile önsoy kütüğüne kayıtlı olanlar ise şahsen veya üyesi olduğu yetiştirici/üretici örgütleri aracılığıyla il/ilçe müdürlüklerine 1 Ekim-31 Aralık 2012 tarihleri arasında dilekçe ile müracaatta bulunacak.

Koyun ve keçi yetiştiriciliği yapan, damızlık koyun-keçi yetiştiricileri birliklerine üye, hayvanları Koyun Keçi Kayıt Sistemi (KKKS) ve Koyun-Keçi Bilgi Sistemine (KKBS) kayıtlı yetiştiriciler, anaç hayvan başına yılda bir kez olmak üzere desteklemeden yararlandırılacak.

Anaç koyun ve keçi desteklemesinden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, üyesi bulunduğu örgüte ekinde, hayvanlarının kulak numaraları listesi bulunan dilekçe ile 1 Eylül–15 Ekim 2012 tarihleri arasında başvuruda bulunacak.

KEÇ İ VE KOYUN PRİMLERİ İÇİN

 

Tiftik keçisi yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi ve tiftik üretiminin artırılması için üretmiş oldukları tiftiği, Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanuna göre kurulmuş Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Tiftik Birlik) ve/veya Kooperatiflerine satan üreticilere destekleme primi ödenecek.

Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği ''Tiftik Desteklemeleri Hak Ediş Belgesini'' düzenleyecek. Düzenlenen listeyi 2012 Temmuz ayı sonuna kadar il müdürlüğüne gönderecek. İl müdürlüğünce kontrolleri yapılan listeler onaylanarak 2012 Ağustos ayı sonuna kadar Hayvancılık Genel Müdürlüğü'ne gönderilecek.

Çiğ süt üretiminin desteklemesinden yararlanmak isteyen üreticilerin de üyesi bulunduğu yetiştirici/üretici örgütleri aracılığı ile süt üretici birliklerinin kurulu olduğu ve Süt Kayıt Sistemi'ne veri girişi için yetkilendirildiği yerlerde bu birliklere, olmayan yerlerde il/ilçe müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekiyor.

ARICILIK VE İPEKBÖCEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı, en az 30, en fazla 1000 adet arılı kovana sahip asıl birlik üyesi arıcılara, belirtilen esaslar çerçevesinde arılı kovan başına destekleme ödemesi yapılacak.

Destekleme ödemesinden yararlanacak arıcı, arılığın bulunduğu ilin il/ilçe müdürlüğüne 11 Haziran-20 Temmuz 2012 tarihleri arasında şahsen veya üyesi olduğu birlik aracılığı ile başvuruda bulunacak.

Örtüaltı Üretiminin Kayıt Altına Alınması Hakkında Yönetmelik hükümleri kapsamında Örtüaltı Kayıt Sistemine (ÖKS) kayıtlı üreticilere, Bakanlıkça bombus arısı üretim izni verilmiş işletmelerden veya bu işletmelerin bayilerinden, o yıla ait üretim sezonu boyunca polinasyon maksatlı bombus arı kolonisi satın alarak kullanmaları halinde koloni başına destekleme ödemesi yapılacak.

2012 yılı içerisinde seralarda bombus arısı kullanan ve 31 Aralık 2012 tarihine kadar il/ilçe müdürlüklerine dilekçe ve koloni alımını belgeleyen fatura ile başvuruda bulunan sera üreticileri desteklemeden faydalandırılacak.

İpekböceği yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi ve üretiminin arttırılması için yaş ipekböceği kozası üreticilerine ücretsiz dağıtılacak ipekböceği tohumunu sağlayan Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'ne (Kozabirlik) tohum bedeli için kutu başına, ürettiği yaş ipekböceği kozasını Kozabirlik'e ve/veya kooperatiflerine satan yetiştiricilere ise kilogram başına ödeme yapılacak.

BESİLİK SIĞIR DESTEĞİ VERİLMESİ

Kesim tarihinden itibaren, besi süresinin son 90 gününü müracaatçının işletmesinde tamamlamış, Türkvet'e kayıtlı erkek sığırlarını (manda dahil), Bakanlıktan çalışma izni almış kesimhanelerde kestiren üreticilere, Kırmızı Et Kayıt Sistemi veri tabanına kaydettirmek şartıyla, belirlenen dönemlerde hazırlanan ödeme icmalleri esas alınarak hayvan başına destekleme ödemesi yapılacak.

Desteklemeden yararlanmak isteyen üreticilerden; yıllık beş baştan fazla sayıda destekleme şartlarını karşılayan erkek sığır kestirenler kırmızı et üretici birliklerinin kurulu olduğu yerlerde bu birliklere, olmayan yerlerde ve yıllık en fazla beş baş kesim yaptıranlar il/ilçe müdürlüklerine, gereken belgeler bulunan dilekçe ile müracaat eder. Son başvuru tarihi; 2012 yılının ilk 6 aylık döneminde kesilen erkek sığırlar için 31 Temmuz 2012, 2012 yılının ikinci 6 aylık dönemindeki kesimler için ise 31 Ocak 2013 günü olacak. Tebliğ hükümleri, 1 Ocak 2012 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler