Adnan Elçi, konuyla ilgili açıklamasında, söz konusu uygulamanın 12/05/2012 tarihinde yürürlüğe girdiğini ifade etti. Elçi, bölge ihracatının Irak’a gerçekleştireceği ihracatta gerek sertifikasyon maliyetlerinden doğan zararları, gerekse ihracat esnasındaki gecikmeler, iptaller, iadeler ve zaman kaybından doğan zararları yaşanmasının kaçınılmaz olacağını söyledi.
Elçi, "Uygulamanın yürürlüğe girmesi ile birlikte, Irak’a bölgemizden yapılacak ihracatta ciddi oranda azalma olacaktır. Malumları olduğu üzere, Irak hem ülkemiz hem de bölgemiz açısından temel ihraç pazarlarından birisidir. 2011 yılında ülkemizden ırak’a yapılan (9 milyar dolarlık) ihracatın yüzde 40’ı (3.6 milyar dolar) bölgemizden yapılmıştır.
SGS UYGULAMASINA TEPKİ
Diğer taraftan, son dönemde Irak’a yapılan ihracatımızı ciddi şekilde baltalayacak bir gelişme hakkında bilgiler edinmekteyiz. Bu çerçevede, Irak Hükümeti Kalite Kontrol ve Standardizasyon Organizasyonu’nun, ürünlerin sevkiyat öncesi uygunluğunun değerlendirilmesi ve sertifikalandırılması için Bureau Veritas ve SGS (Societe Generale de Surveillance SA) firmalarını yetkilendirdiği ve 12/05/2012 tarihinden itibaren Irak’a ihracat yapabilmenin, ancak bu iki firma tarafından sertifika düzenlenmesi şartına bağlanacağı yönünde bir uygulama yürütüleceği anlaşılmaktadır.” diye konuştu.
İHRACAT ORANINI DÜŞÜRÜR
İhracatın bölge için yaşamsal öneme sahip Irak pazarında yaşanacak böyle bir durumun ciddi neticeler doğuracağının altını çizen Başkan Adnan Elçi, şöyle dedi: “Uygulamanın iptal edilmemesi halinde, ilişik ücretlendirme listesinde belirlenen 80 bin dolara kadar 320+65+KDV+Sigorta konusunda talep etmekteyiz. Hesaplandığı zaman ton başına 5-6 dolar bir maliyet getirecektir. Bu maliyetlerin fiyatlara yansıtılması halinde, Irak pazarında satışı mümkün olmadığı gibi ihracatımızı da engelleyecektir.”
Kaynak: Diyarbakır Söz