Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliklerince bu yılın ocak-ağustos döneminde yapılan gıda ihracatı, 1 milyar 335 milyon 569 bin dolara ulaştı.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinden (GAİB) yapılan yazılı açıklamaya göre, GAİB hizmet binasında bir araya gelen Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu, sektördeki gelişmeleri ve ihracat verilerini değerlendirdi.
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, buradaki konuşmasında, dünyanın birçok bölgesinin gıda ihtiyacını karşıladıklarını belirtti.
Afrika, Asya, Avrupa, Ortadoğu ve Amerika'daki toplamda 151 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Altunkaya, "Türkiye'de hububat, bakliyat, yağlı tohumlar sektöründe en fazla ihracat Güneydoğu'dan yapılıyor. Bölgemizin sektördeki ihracatı geçen yılın ocak-ağustos döneminde 1 milyar 313 milyon 778 bin dolarken bu yılın aynı döneminde yüzde 1,7 artarak 1 milyar 335 milyon 569 bin dolara ulaştı." ifadesini kullandı.
Son yıllarda komşu ülkelerde yaşanan sorunların bu ülkelerle ihracatı etkilediğini ifade eden Altunkaya, bunun da kendilerini yeni pazar arayışına yönelttiğini belirtti.
- "Dünyanın dört bir yanına ihracat yapmaya başladık"
Altunkaya, şöyle devam etti:
"Yaşadığımız krizlerin fırsata çevrilmesi anlamını da taşıyan yeni pazarlardan olumlu dönüşler almaya ve dünyanın dört bir yanına ihracat yapmaya başladık. Un, makarna, yağ ve bakliyat ürünleri beslenmede büyük önem teşkil etmekte ve çokça tüketilen ürünlerin başında gelmektedir. Bu nedenle biz ihracatçılar, bu ürünlerin en kalitelisini üretip, ihracatını yapıyoruz. Her geçen gün Türkiye menşeli ürünlere duyulan güven artmaktadır. Kaliteden ödün vermeyen üreticilerimiz, insanların güvenini kazanmayı başardı. Şimdi yeni pazarlara ağırlık vererek ihracat verilerini artırmak için büyük gayret sarf ediyoruz. Kalite ve güvenle birlikte ihracat verilerinin de artacağına inanıyorum."
Altunkaya, 17 kalem ürün ihraç ettiklerini ifade ederek, bunların içerisinde buğday ununun en fazla dış satım yapılan ürün olduğunu kaydetti. 8 ayda 361 milyon 987 bin dolarlık un ihracatı yaptıklarını anlatan Altunkaya, 222 milyon 651 bin dolarlık bitkisel yağ, 201 milyon 335 bin dolarlık makarna, 137 milyon 147 bin dolarlık da bisküvi-pasta ihracatı yapıldığını vurgulayarak, ihracatın kalan kısmını da diğer ürünlerin oluşturduğunu belirtti.
İhracatın büyük bir kısmını Ortadoğu ülkelerine yaptıklarını belirten Altunkaya, buraya 1 milyar 10 milyon 311 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Altunkaya, Afrika ülkelerineyse 242 milyon 713 bin dolar ihracat yaptıklarını bildirdi.
En çok ihracatın yapıldığı ülkenin 806 milyon 768 bin dolarla Irak olduğunu ifade eden Altunkaya, 106 milyon 270 bin dolarlık ihracatı da Suriye'ye yaptıklarını belirtti.
Kaynak: Diyarbakır Söz