Elazığ, güneşlenme süresi, rakımı ve düşük nem oranıyla güneş enerjisi santralleri (GES) için büyük avantaj sağlıyor. Elazığ Valiliği, yatırımcılar için cazip olması dolayısıyla Kovancılar ilçesinde 480 megavat kapasitesinde Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi kurulması için çalışma başlattı. Söz konusu yatırımla birlikte ildeki GES kapasitesi 616 megavata çıkacak.
Vali Murat Zorluoğlu, Türkiye'nin kalkınma hedefleri, artan nüfusu ve yükselen refah seviyesine bağlı olarak enerji talebinin her geçen yıl daha da arttığını söyledi.
Elazığ'da güneş enerjisi yatırımlarının önünü açmak için çalışma başlattıklarını dile getiren Zorluoğlu, ''Fizibilite çalışmasını tamamlayıp Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına gönderdik. Bunun için 10 bin dönüm alan tespit ettik. Kovancılar ilçesi ile Karakoçan ilçesi arasındaki geniş bir alanda bu ihtisas bölgesini oluşturmayı planlıyoruz. Şu ana kadar 64 tane yatırımcı toplam 1 milyar liranın üzerinde yatırımı taahhüt etti. Bu sadece Elazığ'a değil, Bingöl ve Tunceli'ye de hizmet verecek. Enerji Bakanlığından 300 megavata kadar olan kısımıyla ilgili esasında ön izin alındı. Bakanlar Kurulu kararı alındıktan sonra çalışmalara başlayarak ilimizi bir enerji ihtisas alanına kavuşturmuş olacağız.'' diye konuştu
- "10 bin hanenin enerji ihtiyacı, güneşten karşılanıyor"
Elazığ merkeze bağlı Şahinkaya köyünde Solentegre GES firmasınca kurulan 8 megavat kapasiteli GES sayesinde 10 bin hanenin enerji ihtiyacı güneş enerjisiyle karşılanıyor.
Solentegre GES Temsilcisi Ali Sipahi, GES yatırımlarının hükümetin atmış olduğu adımlarla hızla arttığını belirtti.
GES'lerin verimli çalışması açısından iyi bir lokasyona sahip olan Elazığ'da bu yatırımların cazip hale getirildiğini aktaran Sipahi, ''Elazığ GES'lerin verimli çalışması için bütün bileşenleri bünyesinde barındırıyor. Rakımı yüksek, sıcaklıklar düşük, nem ve toz bulutu yok, berrak bir gökyüzü var.'' ifadesini kullandı.
Sipahi, hızla yükselen Türkiye ekonomisinin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulması için güneşten elektrik üretiminden maksimum düzeyde faydalanılması gerektiğini vurguladı.
Avrupa'nın ün büyük ekonomisine sahip Almanya'nın ihtiyaç duyduğu enerjinin yüzde 25'ini güneşten karşıladığına dikkati çeken Sipahi, "Ülkemizin hem güneşlenme süresi fazla hem de santrale dönüştürebileceği alanları fazladır. Dolayısıyla GES yatırımları Türkiye'nin enerji alanında dışa bağımlılığını azaltacaktır.'' şeklinde konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz