Büyükşehir belediyeleri, hizmet alanlarını genişletecek olan 'Nüfusu 750 Bini Aşan İllerin Büyükşehir Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı'nın onaylanmasını bekliyor. Başbakan Erdoğan'ın seçim gezilerinde açıklamasının ardından hazırlanan ve Meclis'e sunulan tasarının, onaylanmasıyla 13 il büyükşehir statüsüne geçecek. Tasarının kabulü aynı zamanda nüfusu 2 binin altına düşen ülke genelinde 340, Samsun'da ise 25 belde belediyesinin tüzel kişiliğini sona erdirecek.
2014'te yapılacak Yerel Yönetimler Seçimi'ni doğrudan etkileyecek kanuni düzenleme, en çok nüfusu 750 bin aşan illerle 2 binin altına düşen ilçe ve beldeleri etkiliyor. Bu nedenle tüm gözeler, 2012 yasama yılı bitmeden Meclis'te görüşülecek tasarının yasalaşıp yasalaşmamasına çevrilmiş durumda. Tasarının yasalaşması ile Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Sakarya ve Samsun'un sınırları genişlerken, Aydın, Denizli, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Balıkesir, Van, Manisa, Hatay, Malatya ve Mardin yeni büyükşehirler olacak.
BELEDİYELER BEKLEMEDE
Yasa hükümlerine göre tüzel kişilikleri kalkacak olan belde belediyeleri aynı adla ya mahalle ya da köye dönüşecek. Tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerin İller Bankası ile sosyal güvenlik kuruluşlarına olan borçları hariç, diğer borçları ile hak ve alacakları, taşınır ve taşınmaz malları, personel, kadro, bütçe ve ödenekleri, İl Özel İdarelerine devredilecek. Örneğin yasal düzenleme ile daha önce Samsun Büyükşehir Belediyesi bünyesine 4 merkez ilçe (Atakum, İlkadım, Canik, Tekkeköy) bağlıyken, tasarının kabulü ve sonrasında belediye seçimleriyle 17 ilçenin tamamı büyükşehire katılmış olacak. Tüm ilde su ve kanalizasyon işini Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) üstlenecek, tüm ulaşım koordinasyonu da Büyükşehir Belediyesi denetimine geçecek.
Kaynak: Diyarbakır Söz