GAP'ta yeni süreç

İl Valisi Toprak, 2013-2017 yıllarını kapsayacak 5 yıllık yeni bir GAP Eylem Planının hazırlandığını söyledi.

GAP'ta yeni süreç

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, 2013-2017 yıllarını kapsayacak 5 yıllık yeni bir GAP Eylem Planının hazırlandığını söyledi. Vali Toprak, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde düzenlenen ''1. Ulusal Bitki Sağlığı Meyve ve Bağ Çalışma Grubu Toplantısının'' açılışında yaptığı konuşmada, Diyarbakır'da 10 bin yıl öncesine ait değerlerin bulunduğunu belirterek, geçmişten aldıkları bu mirası mevcut durumda yoğurup gelecek nesillere aktarmayı borç bildiklerini bildirdi.

GAP BÖLGESİNDEKİ YAPILAR

''Şüphesiz insanlığı yönlendiren sudur, suya göre şekillendiğimizi görüyoruz'' diyen Toprak, Dicle ve Fırat nehirleri arasında 10 bin yıl öncesine ait medeniyet değerlerini Diyarbakır'da görmenin bunun göstergesi olduğunu kaydetti.

Toprak, geçmişten gelen kazanımları GAP Projesi çerçevesinde yürütülen entegre alt projelerle geliştirildiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

5 YILLIN YENİ BİR DÖNEM

''GAP, dünyanın sayılı önemli projelerinden biridir. 2008 yılında Diyarbakır'da açıklanan GAP Eylem Planı'nın 2008-2012 planlama dönemine ait kaynakları belirtilmiş ve finansmanı sağlanmıştı. Şu anda da yolunda yürüyor. Bu kapsamda sulama kanalları, enerji santralleri, sulama şebekeleri ile spor, kültür, eğitim, sağlık, sosyal ve beşeri gücün entegrasyonu ile ilgili çok önemli gelişmeler var. 5 yıllık sürecin planlandığı gibi 2012 yılı sonunda bitebileceğini düşünüyoruz. Çünkü tamamlanma oranı yüzde 80-85'lere ulaştı. 5 yıllık yeni bir GAP Eylem planı hazırlanıyor. GAP Eylem Planı'nın 2013-2017 yıllarını kapsayacak 5 yıllık yeni bir planlamanın çalışmaları sürüyor. İnanıyorum ki hem devam eden hem de yeni devreye girecek projeler, bölgeye büyük katkı sağlayacaktır.''

Vali Toprak, Diyarbakır'da çok verimli tarım topraklarının bulunduğunu, ancak ürün yelpazesinde meyve ve bağın gerilerde kaldığını ifade ederek, tüm kurum ve kuruluşların katkılarıyla son yıllarda meyvecilikte önemli atılımların gerçekleştiğini anlattı.

KAYSI VE KİRAZ ÜRETİMİ

Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırma Daire Başkanı Doç. Dr. Birol Akbaş ise, sert çekirdekli meyvelerin bölgede en çok Mardin, Malatya ve Elazığ'da yetiştiğini ifade ederek, Türkiye'nin yüzde 25 ihtiyacını karşılayan bu bölgelerdeki üretimin yaygınlaşması için toplantılar düzenlediklerini söyledi.

Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürü Yunus Bayram ise Türkiye'nin coğrafi konumu ile meyve üretimine elverişli olduğunu, ülkede gerçekleştirilen bitkisel üretimin yüzde 27'sinin meyve üretiminden sağlandığını söyledi.

BÖLGEDE MEYVE YETİŞTİRİCİLİĞİ

Türkiye'nin 660 bin ton kayısı ve 417 bin ton kiraz üretimi ile dünyada lider konumunda olduğunu vurgulayan Bayram, Türkiye'de sert çekirdekli meyve yetiştiriciliğinden yılda 2 milyon 45 bin ton ürün elde edildiğini, bunun yaklaşık yüzde 22'lik kısmının Malatya, Elazığ ve Mardin illerinde gerçekleştiğini belirtti.

Bayram, son yıllarda Malatya, Elazığ ve Mardin'de yoğun olarak kiraz bahçeleri de oluşturulduğunu dile getirerek, bu illerde toplam 355 bin kiraz ve 135 bin vişne ağacından yaklaşık 9 bin ton meyve üretildiğini kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler