GAP'ta yeni hayat suyu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin gelişmesine dair güçlü bir vizyon sağlayacak GAP Eylem Planı'nın tanıtım toplantısı Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla bugün Mardin'de düzenlenecek

GAP'ta yeni hayat suyu

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin gelişmesine dair güçlü bir vizyon sağlayacak Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı tanıtım toplantısı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla bugün Mardin'de düzenlenecek.

GAP EYLEM PLANI

Kalkınma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerini kapsayan Güneydoğu Anadolu Bölgesinin gelişmesine dair güçlü bir vizyon sağlayan GAP Eylem Planı, Kalkınma Bakanlığı'nın koordinasyonunda, Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanarak, Bölgesel Gelişme Yüksek Kurulu'nda onaylandı. Bakanlığın ev sahipliğinde yapılacak söz konusu tanıtım toplantısı Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla bugün Mardin'de düzenlenecek.

Bölgede yer alan kamu kurum ve kuruşlarının, üniversitelerin, meslek kuruluşlarının ve sivil toplum kuruluşlarının katkısıyla, bölge önceliklerini dikkate alan, katılımcı, ulusal planlarla uyumlu, insan odaklı sürdürülebilir kalkınma hedeflerine uygun olacak şekilde çalışmaları tamamlanan GAP Eylem Planı, bölgenin kalkınmasını kapsamlı şekilde ele alıyor.

4 YILLIK PLANLAMA

GAP Eylem Planı'ndaki eylemler önemli ölçüde tamamlanmasına rağmen, devam eden yatırımların bitirilmesi, yapılan yatırımlarla doğan potansiyelin sosyal, ekonomik ve kültürel gelişimin hızlandırılması yönünde tam olarak kullanılması ve yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla plan 2014-2018 dönemini içerecek şekilde yenilendi.

Dünyanın da sayılı bölgesel kalkınma projelerinden biri olan GAP kapsamında yeni dönemde yapılacak yatırımlarla bölgenin gıda ve enerji üssü haline getirilmesi, tamamlanan projelerin kalıcı kılınması, refah düzeyi artırılarak huzur ortamının devam ettirilmesi ve kardeşliğin güçlendirilmesi amaçlanıyor.

SULAMA VE ENERJİ

Sadece bölgenin değil, Türkiye'nin kalkınması bakımından da yüksek öneme sahip GAP ile 1,8 milyon hektar alanın sulamaya açılması ve yılda 27 milyar kilovatsaat hidroelektrik enerjisi üretimi hedefleniyor. GAP'la bunun yanında insan ve toplum boyutunu esas alan entegre ve sürdürülebilir bölgesel kalkınma yaklaşımıyla hemen hemen yaşamın tüm alanlarında iyileşme amaçlanıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz