GAP'ta "biyokütle enerji" atağı

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, bölgede ciddi anlamda biyokütle atığının bulunduğunu ve bunu değerlendirmek için çalıştıklarını bildirdi.

GAP'ta
Karahocagil, gazetecilere yaptığı açıklamada son dönemlerde yenilenebilir enerjinin büyük önem kazandığını ve bu alanda çalışmalar yapıldığını söyledi.

Harran Üniversitesi'nde GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi'ni (YENEV) kurduklarını ve burada çeşitli çalışmaların yapıldığını ifade etti.

Söz konusu alanda oradaki altyapıyı kullanarak solar panel uzmanı yetiştirileceğini aktaran Karahocagil, "Enerji ihtiyacının hesabını yapabilecek, mimarisini çizip uygulayabilecek uzmanlar yetiştireceğiz, bunlar tamamen dışarıdan gelip kendi işlerini yapacaklar" dedi.

Yenilenebilir enerji deyince akla güneşin geldiğini, aslında enerji verimliliğinin gelmesi gerektiğini ifade eden Karahocagil, bölgede ciddi anlamda biyokütle enerjisinin yer aldığını ve bundan yararlanmayı hedeflediklerini aktardı.

GAP'ta "biyokütle enerji" atağı Bölgede tarım alanlarındaki anız ve pamuk artıklarını biyokütle enerjiye dönüştürmeyi amaçladıklarını anlatan Karahocagil, şunları kaydetti:

"Yenilenebilir enerjide güneş ana aktörlerden biri ama buranın ciddi biyokütle atığı var hem hayvansal hem de bitkisel atık olarak. Bunun gaz haline getirilerek ya da petek haline getirilerek mutlaka kullanılması lazım. Bizim ciddi önceliklerimizden biri biyokütle, bununla ilgili ciddi demonstrasyon için çalışma yapıyoruz. Bölgede 3 milyon hektar tarım alanı var neredeyse bunun 1.2 milyonu sulanabilir alan bunun oluşturduğu biyokütleyi yakıp havaya göndermektense enerjiye dönüştürmek gerekiyor. Bizde endüstri olarak bundan yararlanmayı amaçlıyoruz.

Sulamada da güneş enerjisinden nasıl yararlanabileceğimiz ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Bunların internet üzerinde bütün değerlerini belirleyip gerek çiftçi gerekse firmayla bunları paylaşacağız. Özellikle tabi ki kendi üreticimize göstermek istiyoruz. Bu çalışmalar elektrik hatlarına uzak olan çiftçiler için hayati önem taşıyor."

Bölgede jeotermal enerjinin de yoğun olduğunu ancak bundan yeterince yararlanılamadığını dile getiren Karahocagil, bununla ilgili çalışma yürütüldüğünü belirtti.

GAP başarılı bir proje Karahocagil, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin çok değerli bir çalışma olduğunu vurgulayarak, mantık ve felsefeyle ele alınıp uygulanmasaydı topyekun kalkınmanın gerçekleşemeyeceğini aktardı.

Kadın dostu bir kurum olduklarının altını çizen Karahocagil, kırsalda kadını güçlendirmek için çeşitli projeler geliştirdikleri ifade ederek, "Zaten biz Çok Amaçlı Toplum Merkezleri'nde (ÇATOM) kadınlara eğitim veriyoruz. Bölgedeki tüm illerde mevcut ayrıca Kıbrıs'ta da bulunuyor. Bunun yanı sıra Soma'da çocuk gelişim merkezi açtık. Nijerya, Afganistan ve Mali'de ekiplerimiz bu gibi projeleri teknik desteklemeye gitti, bir nevi proje ihraç ediliyor" dedi.

Suriye'deki savaş nedeniyle bölgeye yaklaşık 1 milyon sığınmacının geldiğini anımsatan Karahocagil, buna rağmen sağlanan imkanlar sayesinde vatandaşların bundan etkilenmediğini belirtti.

Bölgede jeotermal enerjinin de yoğun olduğunu ancak bundan yeterince yararlanılamadığını dile getiren Karahocagil, bununla ilgili çalışma yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz