GAP eylem planı

Kalkınma Bakanı Yılmaz: ''GAP için benim, sulama açısından kritik eşik diye tarif ettiğim bir proje var. Bu da Diyarbakır'daki Silvan Projesi''

GAP eylem planı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Güneydoğu Anadolu Projesi'nde (GAP) yer alan Diyarbakır'daki Silvan Barajı Projesi'ni ''sulama açısından kritik eşik'' diye tarif ettiğini belirterek, ''Bu projeyi bitirdiğimiz zaman, sulama ağırlıklı klasik anlamdaki GAP Projesi'ni bitirmiş olacağız'' dedi.

''GAP Eylem Planı İzleme-Değerlendirme Toplantısı'', Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Toplantıya Bakan Yılmaz'ın yanı sıra Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, ilgili bakanlıklardan müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür, genel müdür yardımcıları ve diğer ilgililer katıldı.

GAP EYLEM PLANI

Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, AK Parti hükümetlerinin bölgeler arası dengesizliklerin giderilmesi ve topyekun kalkınmanın sağlanması için büyük gayretleri olduğunu söyledi. Bu gayretlerin, GAP Eylem Planı ile ivme kazandığını vurgulayan Yılmaz, 2008-2012 dönemini kapsayan GAP Eylem Planı'nın ilk döneminin bu yılın sonu itibariyle tamamlanacağını ifade etti.

Bakan Yılmaz, 2013 yılından itibaren yeni bir eylem planı ile yollarına devam edeceklerini vurgulayarak, mevcut plan çerçevesinde bugüne kadar yapılanları anlattı.

GAP Projesi'nin 2011 yılı fiyatlarıyla 44,5 milyar liralık büyüklüğe sahip olduğuna dikkati çeken Yılmaz, geçen yılın sonuna kadar tahmini olarak 38,6 milyar liralık harcama yapıldığını kaydetti.

Enerji yatırımları konusunda da yine önemli yatırımlar yapıldığını anlatan Yılmaz, bu yatırımlarda yüzde 74 oranında fiziki gerçekleşmenin sağlandığını bildirdi.

 

BÖLGEDEKİ YATIRIM

Bölgedeki yatırımların artmasıyla ekonomik ve sosyal göstergelerde olumlu değişiklikler olduğunu dile getiren Yılmaz, TÜİK verilerine göre, GAP Bölgesi'nde 2009 yılındaki işsizlik oranı yüzde 17,4 iken, 2011 yılında yüzde 11,7'ye gerilediğini söyledi. Projenin önemli göstergelerinden birinin, işsizlik rakamlarındaki düşüş olduğuna dikkati çeken Yılmaz, bu düşüşü sürdürmek istediklerini ifade etti.

GAP Bölgesi'nde önemli bir ihracat artışının görüldüğüne de değinen Yılmaz, ''2002 yılında 689 milyon dolar olan ihracat tutarı, 2011 yılında 6,9 milyar dolara yükselmiştir. GAP Bölgesi'nden yapılan ihracatın Türkiye'nin toplam ihracatı içindeki payı da aynı dönemde yüzde 1'den yüzde 5,1'e çıkmıştır'' dedi.

SİLVAN BARAJI

Yılmaz, GAP Eylem Planı'nda 4 gelişme ekseni altında 73 ana eylem ve bu eylemler çerçevesinde 300'ün üzerinde proje ve faaliyetin yer aldığını belirterek, söz konusu eylemlerin gerçekleştirilmesi için 2008-2012 döneminde, 2012 yılı fiyatlarıyla, toplam 32,9 milyar liralık kaynağa ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bu tutarın 26,9 milyar liralık kısmının merkezi bütçe kapsamında finanse edilmesinin öngörüldüğüne değinen Yılmaz, bugüne kadar kurumlara 2012 yılı fiyatlarıyla 18 milyar lira tahsis edildiğini bildirdi.

Eylem Planı ile gerekli finansman sağlanarak yapımı devam eden sulama şebekelerinin hızla tamamlandığını vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

''2011 yılı sonu itibariyle, 313 bin 165 hektarlık alan, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından sulamaya açıldı. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından Ceylanpınar'da 2010 ve 2011 yıllarında sulamaya açılan 57 bin 253 hektarlık alan da ilave edildiğinde GAP'ta sulamaya açılan alan 370 bin 418 hektar olmaktadır.

2011 sonu itibariyle, bu kapsamda birçok inşaat tamamlanmış durumda, diğer yerlerin inşaatı da devam etmektedir. GAP için benim, sulama açısından kritik eşik diye tarif ettiğim bir proje var. Bu da Diyarbakır'daki Silvan Projesi... (Silvan Barajı) Projenin sözleşmesi geçen yılın Temmuz ayında imzalanarak inşaatına başlandı. Çok sayıda alt bileşenleri olan kapsamlı bir proje. 'GAP ne zaman bitecek?' diye sorular soruluyor. İşte bu projeyi bitirdiğimiz zaman, sulama ağırlıklı klasik anlamdaki GAP Projesi'ni bitirmiş olacağız. Diyarbakır bölgemizin çehresini değiştirecek bir proje. 4 Mayıs'taki temel atma törenine bir aksilik olmazsa ben de katılacağım.''

PROJELERİN TAMAMLANMASI

GAP Projesi çerçevesinde yürütülen arazi toplulaştırma çalışmalarına da değinen Yılmaz, GAP Eylem Planı'yla söz konusu çalışmaların büyük hız kazandığını söyledi.

Yılmaz, GAP Eylem Planı ile bölgede tarımsal desteklerden kırsal kalkınmaya, bitkisel üretimden hayvancılığa kadar tarımın her alanında değişim ve dönüşüm döneminin başladığını vurgulayarak, çiftçilere ve hayvancılıkla uğraşanlara önemli desteklerin verildiğini ifade etti.

Proje kapsamında doğal kaynakların korunması amacıyla orman varlığının artırılmasına ve erozyonun önlenmesine yönelik faaliyetlerin de etkin bir şekilde yürütüldüğüne değinen Yılmaz, ulaştırmadan turizme, enerjiden tarıma, sağlıktan eğitime kadar birçok alanda bölgede önemli projelerin tamamlandığını ve çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

BİZİM GÖZ BEBEĞİMİZ

 

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ''GAP Projesi bizim göz bebeğimiz'' diyerek, bu projenin sadece bölgesel bir program olmadığını bildirdi.

Bu programa kararlı bir şekilde devam edeceklerini dile getiren Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

''Klasik anlamda GAP'ı tamamlasak da GAP Bölgemizde kalkınma süreci şüphesiz devam edecek. İstanbul'da, İzmir'de, en gelişmiş bölgelerimizde nasıl kalkınma süreci bitmiyorsa, bu bölgemizde de bitmeyecek. Klasik eylem planlarımızı, GAP Programımızı tamamladıktan sonra daha ileri programlarla bu bölgemizin kalkınma sürecini devam ettireceğiz. Artık GAP deyince sadece su ve enerjiyi düşünmememiz lazım. Bugün geldiğimiz noktada artık GAP Projesi entegre, insan odaklı, sürdürülebilir bir kalkınma programına dönüşmüş durumda. Tüm boyutlarıyla son derece kapsamlı bir program. Bu çerçevede yolumuza devam edeceğiz.

GAP'A YAPILACAK YATIRIM

Buraya yapacağımız yatırımlar, sadece bölgeyi ilgilendirmiyor. Bu yatırımların tüm Türkiye'ye hatta dünyaya etkisi olacak. GAP Bölgesi'nde gelişme, ilerleme sağladıkça göç başta olmak üzere birçok sorunu engellemiş olacağız. Bu ilişkiyi de görmek durumundayız. GAP Projesi hepimizin geleceğine yapılan bir yatırımdır. GAP'a yapılacak yatırımlar, 21. yüzyılda Türkiye'nin dünyada rekabet gücünü sağlaması ve kendine yeterliliği anlamında fayda sağlayacaktır. Türkiye'nin 2023 hedefleri var. Bu hedefleri gerçekleştirmek için de bölgesel politikalar son derece önemli. Sadece belli illerin, belli yörelerin enerjisiyle, potansiyeliyle 2023 hedeflerine ulaşamayız. Tüm illerimizin, bölgelerimizin enerjisini kullanmak zorundayız.''

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler