"GAP Bölgesinde Suriye Krizinin Etkilerinin Azaltılması" projesi

Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, "GAP Bölgesinde Suriye Krizinin Etkilerinin Azaltılması" projesiyle Suriyelilere Türkçe'nin yanı sıra gelir getirici faaliyetler, atölye çalışmaları, ev ekonomisi ve uygulama mutfağı etkinlikleri, sağlık eğitimi, psiko-sosyal destek ve kadın sağlığı eğitimleri verildiğini belirtti.

Karahocagil,  Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye'nin 3 milyon sığınmacıyı misafir ettiğini, bunların büyük bölümünün de bölgede yaşadığını hatırlattı.

Suriyeli nüfusun desteklenmesi amacıyla GAP BKİ Başkanlığı olarak çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirten Karahocagil, sığınmacıların yaşadıkları sosyolojik ve ekonomik sıkıntılara çözüm bulmayı amaçladıklarını söyledi.

Bölgeye gelen uluslararası finansı yönlendirmeye çalıştıklarını dile getiren Karahocagil, "Bu kapsamda birçok uluslararası kurumla ilişkiler kurduk. Özellikle BM Kalkınma Programı çerçevesinde birçok proje yaptık. Hem Avrupa Birliği hem de bu bölgede bir şeyler yapmak isteyen Japonya, Lübnan, Katar gibi ülkelerin oluşturduğu fonlarını bölgeye yönlendirmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede birçok özel çalışmalar da oldu. Hem ekonomik hem de sosyal altyapıya yönelik projeler yaptık. Gaziantep ve Şanlıurfa'da mesleki eğitimler merkezi kurduk." diye konuştu.

SURİYE KRİZLERİNİ AZALTMAK

Karahocagil, eğitim merkezlerinde özellikle kadın ve çocuklara yönelik Türkçe kursları düzenlediklerini, böylece Suriyeli misafirlerin entegrasyonuna katkıda bulunduklarını ifade etti.

Kendi altyapılarını kullanarak çok amaçlı toplum merkezlerinde Suriyelilere yönelik çok sayıda kurs düzenlendiklerini aktaran Karahocagil, "Bölgenin ihtiyacı ve Suriyelilerin yetenekleri olduğu alanlarda eğitimlerimiz devam ediyor. Öncelikle sığınmacılara Türkçe öğretiyoruz. İlk başta dil öğreterek başlıyoruz. Sosyal ve ekonomi faaliyetlere katılması için bu şart. Türkçe eğitimiyle gelir getirici faaliyetler, atölye çalışmaları, ev ekonomisi ve uygulama mutfağı etkinlikleri, sağlık eğitimi, psiko-sosyal destek ve kadın sağlığı eğitimleri veriliyor." ifadelerini kullandı.

Kursların yoğun ilgi gördüğü kaydeden Karahocagil, "Bu insanları geleceğe hazırlamamız lazım. Sığınmacılar için hem örgün hem de mesleki eğitim çok önemli." dedi. 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler