G20 için dünya liderleri Türkiye'de

Dünyanın ekonomik açıdan 20 büyük ülkesinin katılımıyla, Türkiye’de iki gün sürecek olan G20 toplantısına ülke başkanlarının katılımları sürüyor. Toplantıda göçmen krizi, ekonomik işbirliği ve iklim değişikliği gibi konular ele alınacak.

G20 için dünya liderleri Türkiye'de

G20 NEDİR?

G20, diğer adıyla yirmi grubu 20 büyük ülke başkanlarının katıldığı uluslar arası bir forum.

Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Güney Kore, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Türkiye, Birleşik Krallık ve - üyeleri 19 ayrı ülkeleri dahil Amerika Birleşik Devletleri - Avrupa Birliği ile birlikte. AB, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası tarafından temsil edilmektedir.

G20 ülkeleri dünya ekonomisinin yüzde 85’ini ve dünya ticaretinin de üçte ikisini oluşturuyor.

KİMLER KATILACAK?

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dünya çapında birçok diğer liderlerle birlikte zirveye katılması bekleniyor.

İspanya, Azerbaycan, Malezya, Senegal, Singapur ve Zimbabve liderleri ayrıca G20 üyesi olmasa bile, Türkiye'nin daveti üzerine zirveye katılacak.          

NEDEN TÜRKİYE?

Türkiye resmen 1 Aralık 2014’te Avustralya’dan G20 başkanlığını devraldı, bir sonraki organizasyon 2016 yılında Çin’de yapılacak.

MASADAKİ KONULAR

Küresel ekonomi, iklim değişikliği, ikinci dünya savaşından bu yana çıkmış en büyük göçmen sorunu gibi konuların müzakere edilmesi bekleniyor.

Gelişmekte olan ülkelerin büyük ekonomik sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirten Londra merkezli Capital Ekonomist danışmanı Andrew Kenningham, Rusya ekonomisinin Ukrayna ve Kırım’ı ilhakından sonra batı ülkeleri tarafından uygulanan yaptırımlarla mücadele ettiğini ve bu nedenle de ekonomik anlamda bir nevi acı çektiğini belirtti.

Diğer yandan G20 zirvesinde Çin üzerinde de durulacak. Çin’de resmi ekonomik büyüme yüzde 7 ile yavaşladı ve bu da hisse senetlerinde satışa neden olarak petrol fiyatlarını da aşağı çekti. Ancak uzmanlar bunun çok korkulan bir olay olmadığı görüşünde.

Çin, bu hafta içinde yaptığı açıklamada G20’de daha fazla rol almak istediğini bildirdi.

GÖÇMEN KRİZİ

İkinci Dünya Savaşı’ndan beri karşılaşılan en büyük göçmen sorunuyla karşı karşıya olan Avrupa Birliği liderleri, bu sorunu çözmek için toplantıda ağırlıklı olarak ele almaları bekleniyor.

Göçmenler, özellikle parçalanan Suriye ve Irak gibi ülkelerden kaçarak Türkiye üzerinden Yunanistan’a ordan da İtalya üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine gitmek istiyor. Ki bir çok göçmen kaçış esnasında çeşitli nedenlerden dolayı boğularak öldü.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

G20 ülkeleri, iklim değişikliği konusunda da kararlılıklarını ortaya koyarak, yenilenebilir enerji, fosil yakıt tüketimini desteklemek için çok daha fazla katkı sunmaları gerektiği üzerinde duruyorlar.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler