Fiyat düşürülecekse! üretim desteklenmeli

Diyarbakır Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Hacı Atlı, et fiyatlarının düşürme yolunun en önemlisinin üretime destekten geçtiğine vurgu yaptı.

Fiyat düşürülecekse! üretim desteklenmeli

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbabanın,  et fiyatlarını düşürmek için Türkiye geneli, zincir marketlerinin de içerisinde yer alacağı 10 bin satış noktasıyla anlaşma yapılacağı söylemlerini değerlendiren Diyarbakır Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Hacı Atlı, et fiyatlarının düşme yolunun en önemlisinin üretime destekten geçtiğine vurgu yaptı.

Kurban Bayramı’nda bir yaşını doldurmayan küçük ve büyükbaş hayvanın kurban edildiğini belirten Atlı, devletin bu uygulamanın önüne geçmesi gerektiğini ve federasyonlarının da muhatap alınması gerektiğini söyledi.

Atlı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 10 bin market ile anlaşma yapacağına ucuz etin Türkiye geneli Et ve Süt Kurumu bünyesinde esnafa et verebileceğine işaret ederek, Bakanlığın kasaplarla da irtibata geçmesi gerektiğini belirtti.

"Bir yaşını doldurmayan ve gebe hayvanlar kesiliyor”

Bakan Fakıbabanın, geçtiğimiz günlerde Van’da esnaf ziyaretlerinde bulunduğu esnada “Altın fiyatları düşerse et fiyatları da düşer” söylemlerine karşı altın fiyatlarının et fiyatları ile bir alakası olmadığını savunan Atlı, “Bir işi erbabına vermelisiniz. Ustasına verilmeyen iş de sıkıntı olur. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının açıklamalarında duyduğumuz kadarıyla 10 bin noktaya et dağıtımını, Et Balık Kurumu yapacak, o noktalarda et satışı yapılacak. Şimdi ben bunu söylemek istiyorum: Bu uygulama ile piyasada haksız kazançlar sağlanacak. Bugün Diyarbakır et borsasında alışlar yüksek, yüksek olduğu zamanda neticede esnaf zarar görecek. Devlet et fiyatlarını düşürmek istiyorsa, bunun önüne geçmek istiyorsa birinci yapacağı şey üretime destek vermesi. Devlet üretime destek verecek ve bunu da kontrollü bir şekilde yapacak. İkincisi bir doldurmayan küçük ve büyükbaş hayvanlar ile gebe hayvanlar kesiliyor. Eğer devlet bunların önüne geçerse, bu sıkıntıları çözerse halkımız ucuz et yer.” dedi.

Bu uygulamanın esnafın çerçevesinde yapılmasını gerektiğini savunan Atlı, yoksa rekabetin oluşacağını, rekabet sonucunda ise esnafın zarar göreceğini iddia etti.

“Et Balık Kurumlarına yetki verilsin, ithal eti yönlendirsinler onlara biz de buradan esnafımız yönlendirelim”

Diyarbakır’da Et ve Süt Kurumunun etini tüketebilecek esnafın var olduğunu vurgulayan Atlı, “Biz burada defalarca Et ve Süt Kurumuna müracaat ettik. Bize yazı geliyor ‘Et ve Süt Kurumu esnafa karkas et verecek’ diye. Biz defalarca Et ve Süt Kurumu yetkilileri ile görüştük, esnafımızı yönlendirdik ama ne yazık ki karkas eti esnafımızı alamadı. Yani devlet 10 bin tane et satış noktası yapacağına, Türkiye genelinde Et ve Süt Kurumuna yetki versinler, ithal eti yönlendirsinler onlara, biz de buradan esnafımız yönlendirelim, bu iş esnaf çerçevesi içerisinde yapılsın. İleride yapılırsa bizim federasyon başkanının dediği gibi, ‘burada esnaf zor durumda bırakılıyor.’ Rekabet oluşur ve rekabette esnafımız zarar görür. Çünkü alışlar şu anda çok yüksek.” İfadelerini kullandı.

Geçmiş yıllarda Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerinde besiciliğin zirvede olduğu söyleyen Atlı, günümüzde ise bir köyde 100 adet küçükbaş hayvanın bulunmadığına dikkat çekti.

“Bir köyde 100 tane küçükbaş hayvan bulamazsın”

Geçmiş yıllara bakıldığında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin hayvancılığın başkenti olduğunu belirten Atlı, “Bütün buradaki hayvanlar batıya giderdi ve besicilik zirvedeydi ama bugün baktığın zaman köyleri geziyorsun bir köyde 100 tane küçükbaş hayvan bulamazsın. Daha önceleri bir köye gittiğin zaman 3-4 bin küçükbaş hayvan görürdün. Ne oldu bu gittikçe sıkıntılara yol açtı. Bir de burası ‘terör bölgesi.’ Besici yanımıza geliyor ‘Başkanım meralarımız güvenlik bölgesi ilan edildiğinden ben hayvanımız meraya götüremiyor.’ Bu şekilde olduğu zaman besici hayvanının nasıl otlatacak. Zaten üretim yok, bunlar da sıkıntı.” şeklinde konuştu.

“Biz bunu geçmiş yıllarda gördük, esnafı zor durumda bıraktılar”

Et ve Süt Kurumunun esnafı muhatap aldığı vakit esnafın kazanacağını ifade eden Atlı, “Sonuçta esnaf onun esnafı. Diyarbakır’da bir esnaf vergisini veriyor, bunun işçiliği ve masrafını veriyor. Bu esnaf kapatmadan kepenklerini indirirse insan vicdanı bunu kabul eder mi? Burada federasyonumuzun muhatap alınması lazım. Zaten federasyon başkanımız görüşürse bu sıkıntılar giderilir. Bunu devlet birebir yapması lazım. Biz bunu geçmiş yıllarda gördük, esnafı zor durumda bıraktılar.” İfadelerine kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler