Esnafa primde adalet

Toplumun önemli bir kısmı sosyal yaşamda önemli işlevler üstlenen esnaf ve sanatkarlarımız ile onların teşkilatları oluşturuyor.

Esnafa primde adalet

Ülkemizde, 491 meslek dalında 2 milyon esnaf ve sanatkâr, 3048 esnaf ve sanatkârlar odası, illerde örgütlenen 82 esnaf odaları birliği, 13 mesleki federasyonu bulunuyor. Esnaf kesimi, işletme sayılarının çokluğu, ülke çapmda istihdama sağladıkları büyük katkı ile ekonomimizin can damarım temsil ediyor. Siftah bile yapamıyor 1 Esnaf son dönemde borcu öderken zorlanıyor, istediği ciroyu yapamıyor. Siftah yapamadan günü tamamlayanlar var. Ödediği Bağ-Kur sigorta primleri yükseldiği için sıkıntı içinde. Elindeki çek karşılıksız çıkıyor, bankalar kredi vermeye yanaşmıyor. Emekliliği iple çekiyor ama prim adaletsizliği canından bezdiriyor. Esnafın acilen çözülmesi gereken temel sorunları var. Gündem terör, Suriye ama hükümet bir taraftan da esnafın bu sorunlarına çözüm için çalışıyor. Önem sırasına gör-e hızla adımlar atılacak. Esnaf odaları da yapüacak düzenlemlerle ilgili Ankara'da her hafta farklı bakanlıklarla görüşüyor. Esnaf odalarından gelen talepler doğrultusunda harekete geçen hükümet, esnaf ve sanatkarların acil çözüm gerektiren sorunlarını mercek altına aldı. Öncelikle 2 milyon Bağ-Kur'lu esnafın emeklilik için gerekli priminde adalet sağlanacak

ÖDEME SURELERİ EŞİTLENECEK

Bağ-Kur'lu esnaf emekli olabilmek için daha uzun çalışmak zorunda. SSK'lı çalışanların emekli olması için ödemesi gereken prim en yüksek 7200 gün. Ama Bağ-Kur'lu esnaf 9000 gün prim ödemesi yaparak emekli oluyor. Bir başka ifadeyle esnaf 5 yıl (1800 gün) geç emekli oluyor. Bu uygulama esnafın, farklı yollarla kendini başka işyerinde SSK'lı göstermesine neden oluyor. Emekli olmadan önceki son 1261 gün çok önemli. Bağ-Kur'lu esnaf, emekliliğine 3.5 yıl kala SSK'lı olursa daha kısa sürede emekli olup daha yüksek emekli aylığı * alabiliyor. Bu eşitsizlik sona erecek.

MAAŞTA 200 LİRA FARK OLUYOR

Bağ-Kur'lu esnaf SSK'lı çalışanlara göre daha uzun süre sigorta primi ödemesine rağmen daha düşük maaş alıyor. En yüksek maaşı Emekli Sandığı emeklileri alıyor. Ocak'ta yapılan yüze 6 zam artı 0.90'lık enflasyon farkıyla en düşük memur emeklisi maaşı 1513 liraya yükseldi, ikinci sırada ise SSK emeklisi geliyor. 2000 yılından önce emekli olan SSK'lmm en düşük aylığı (taban aylık) bugün 1300 lira. Üçüncü sırada Bağ-Kur'lu esnaf emeklisi yer alıyor. 2000'den önce emekli olan esnaf emeklisinin en düşük aylığı seyyanen artış ve enflasyon zammıyla 1100 lira (Fark 200 TL). Yeni emekli olacak esnafın maaşı daha düşük olacak. Hükümet bu adaletsizliği giderecek.

PRİM ZAMMI MAĞDUR

EHİ Sosyal güvenlik primlerinde en fazla artış esnaf ve sanatkarın Bağ-Kur primindeki artış oldu. Geçen yıl 440 lira olan aylık esnaf Bağ-Kur'unun prim tutarı Ocak itibarıyla tam 128 lira artarak 568 liraya çıktı. Esnaf primlerini ödemekte zorlanıyor. Tıpkı asgari ücrette sağlanan 100 lira destek gibi bir desteğin esnaf için de uygulanması gündemde. Esnaftan bu konuda yoğun talep var! Hastane için ek süre 60 gün ve üzerinde prim borcu olan Bağ-Kur'lu esnaf, sağlık hizmetinden yararlanamıyor. Hastaneye gittiğinde prim borcuyla karşılaşıyor. Buna ek olarak esnafların bakmakla yükümlü oldukları eş, çocuk ve ana babaları da bu hizmetten yararlanamıyor. 30 Haziran'a kadar muafiyet var ama sonrası?.. Yeni bir düzenleme ile 60 gün olan bu süre, 120 güne kadar çıkarılacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz