Mardin Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (MESOB) Başkanı Doğan Gazan, kabul edilen torba kanunla esnaf muaflığı kapsamının genişlediğini ve bu kapsamda Türkiye için geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve yok olmaya yüz tutan sanatkarlık faaliyetlerinin artık esnaf muaflığı kapsamına alındığını belirtti.
Gazan, mecliste kabul edilen torba kanunla el dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve Oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bunlar gibi meslek kollarında faaliyette bulunanların esnaf muaflığı kapsamına alındığını ifade etti. Bu kişilerin iş yeri açsalar ve yanlarında işçi çalıştırsalar dahi ne kadar gelir elde ederlerse etsinler vergiden muaf olacaklarını kaydeden Gazan, bu doğrultuda vergiden muaf esnaf ve sanatkarların talep etmeleri halinde bağlı oldukları ilgili vergi dairelerinden 'vergiden muaf esnaf belgesi' alabileceklerini ifade etti.
Basit usulden gerçek usule geçen esnaf ve sanatkarların bir daha hiçbir şekilde basit usule geri dönemediğini de hatırlatan MESOB Başkanı Doğan Gazan, "Bu konudaki kanun maddesinde yapılan değişiklikle, gerçek usulde deftere tabi olan esnaf ve sanatkarlarımız tekrar basit usule dönebilecek. Böylelikle, aynı şartları taşımalarına rağmen deftere tabi olanlarla basit usule tabi olan esnaf ve sanatkarlarımız açısından oluşan haksız rekabet son bulacak ve aynı şartları taşıyan herkes basit usulden yararlanabilecek. Söz konusu uygulama 01.01.2012 tarihinden itibaren başladığından, 2012 ve 2013 yılları içerisinde basit usule tabi olmanın şartlarını taşıyan gerçek usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkarımız, yazılı olarak başvuruda bulunarak 2014 yılından itibaren basit usulde vergilendirilecektir" diye konuştu.
TORBA KANUNUNA GÖRE
Torba kanunla getirilen yapılandırmadan yararlanıp da borç taksitlerini ödeyemedikleri için yapılandırması iptal edilen esnaf ve sanatkarlar için bir hak daha tanındığını kaydeden Gazan, "Böylelikle bu durumdaki esnaf ve sanatkarlarımız dört ay içinde birikmiş borçlarını öderlerse yapılandırma hakları tekrar devam edecek. Öte yandan, 2011 yılında son bulan hurda teşvikinde süre 31 Aralık 2014 tarihine kadar uzuyor. Buna göre, 1990 model ve altındaki taşıtların sahipleri diledikleri takdirde hurda bedeli karşılığında kamyon, kamyonet, minibüs ve benzeri motorlu taşıtlarını hurdaya çıkarabilecekler. Bu kapsamda, birikmiş motorlu taşıtlar vergisinin sadece dörtte birini ödemeleri halinde bu kişilerin her türlü vergi, vergi cezası, trafik cezası, muayene ücreti ve cezası gibi borçları silinecek, ayrıca hurda değerine göre üstüne para da ödenecek. Daha önce 1985 model ve öncesini kapsayan uygulama, bu kanunla 1990 model ve altını kapsayacak şekilde genişletiliyor" şeklinde konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz