Emekliler zammı nasıl karşıladı?

Enflasyon rakamlarının ardından gözler yüzde 8.36 zam verilen emeklilere çevrildi. Emekliler, yapılan zammın hayat pahalılığı karşısında çok yetersiz kaldığını söylediler.

Emekliler zammı nasıl karşıladı?

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren 2021 asgari ücretin açıklandığı geçtiğimiz haftanın ardından gözlerin çevrildiği ve 12 milyonu aşkın emekli maaşını belirleyecek olan zam ve enflasyon oranları 4 Ocak itibariyle belli oldu.

Ocak ayı emekli zammı ile ve yeni memur maaşları ile ilgili açıklanan enflasyon rakamları ile birlikte emekli, memur emeklisi, memur, SSK ve BAĞ-KUR emeklisi gibi birçok farklı kategoride 2021 emekli maaşı belli oldu.

SSK ve BAĞ-KUR’luların emekli zammı 8.36 oldu. Memur ve memur emeklisi ise enflasyon farkı ile birlikte 7.36 zam alacak.

65 yaş aylığı 711,50 liradan 761,02 liraya çıkacak.

En düşük emekli aylığı esnafta 2 bin 36, 2000'den önce emekli olan SSK'lılarda 2 bin 410, memurda 3 bin 10 liraya yükselecek.

Emekli Sandığı kapsamındaki emekli doktorlara her ay yapılan ilave ödeme uzmanlarda 2 bin 808, uzman olmayanlarda 2 bin 147 liraya ulaşacak.

Emekliler ne düşünüyor, bu zammı nasıl karşıladı?

Emekli maaşlarına yapılan yüzde 8 gibi zammı kabul etmeyen emekliler, verilen zammı oldukça düşük buldu. Emekliler, yapılan zamların hayat pahalılığı karşısında yetersiz kaldığını söylediler.

“Ev kirası ve faturalar derken elimizde para kalmıyor”

Yapılan zammın çok yetersiz kaldığını dile getiren emekli Mehmet Çetinkaya, şöyle dedi:

“Yapılan zam ortanı iki tavuk fiyatı kadardır. Bugün bir hindi bile 300 TL iken zam ancak hindinin yarısı ediyor. Biz tavuk veya hindi eti yiyelim demiyoruz, biz geçinebilelim diyoruz. Şu an geçimimiz olmuyor, kira ve faturalar belimizi büküyor. Doğalgaz 500 TL geliyor, elektrik 500 TL geliyor, su 100 TL geliyor. Ev kirası ve faturalar derken elimizde para kalmıyor. Şimdi biz bu para ile nasıl geçinelim. Bakın ayın daha başındayız ama cebimizde 100 TL kalmış. Hep borç alıyoruz, maaşımızı alınca borçlara veriyoruz, sonra yine bir daha borç alıyoruz. Aldığımız para kime yetecek, ev kirası 700 TL olmuş. Bizim beklentimiz asgari ücret gibi maaşımıza 500 TL zam yapılsaydı iyi olacaktı. 160 TL zam gelmiş, bu zam iki tavuk parasıdır.” 

“Hayat şartları çok zorlaştı, geçinemiyoruz”

BAĞ-KUR emeklisi olduğunu ve maaşlarının çok az olduğunu dile getiren Şehmuz Nas da emekliler arasındaki maaş farklılarına tepki gösterdi.

Nas, “Bazıları 4-5 bin TL emekli maaşı alıyor ama bizimkisi çok az. Bu yüzden bize yetmiyor. Buna bir çözüm bulmaları lazımdır. Maaşımız az olduğu için gelen zam bir işe yaramıyor. Bu yüzden emekli maaşımızda bir düzenlemeye gidilmesi lazım. Hayat şartları çok zorlaştı, geçinemiyoruz.” diye konuştu.  

“Yapılan zam emeklileri sevindirmedi”

Maaşlarına yapılan yüzde 8.36 oranındaki zammın yetersiz olduğunu kaydeden Mehmet Bozan, hayat pahalılığı nedeniyle yüksek bir oran beklerken açıklanan rakamın hayal kırıklığı yarattığını dile getirdi.

Bozan, “Yapılan zam emeklileri sevindirmedi, ihtiyacımızı karşılamadı. Bu yüzden yapılan zam oranından memnun değiliz. Hayat şartları zorlaşmış, yetkililerden bu oranın biraz daha yukarıya çekmelerini bekliyoruz. Biz yüzde 15 bekliyorduk ama olmadı. Emeklilerin hayat şartları çok zordur. Bu şartların iyileştirilmesi için zam oranının biraz daha yukarıya çekilmesi gerekir.” dedi.

“Zam oranı maaşları düşük olan bizler için çok yetersiz kalıyor”

Hayat şartlarının zorlaştığını ve aldıkları maaşın kendilerine yetmediğini aktaran Mahmut Gür, şöyle dedi:

“Biz emekliler olarak gerçekten zor durumdayız. Ev kirasıdır, doğal gaz, elektrik, su, telefon faturaları derken elimizde bir şey kalmıyor. Maaşımızı aldığımız gibi ödemelerimizi yapıyoruz ve ay bitmeden kara kara düşünmeye başlıyoruz. Bu maaş bize yetmiyor, zam oranları maaşları düşük olan bizler için çok yetersiz kalıyor. Bu para ile nasıl geçinelim. Bu yüzden biraz daha zam oranının maaşı düşük olan emekliler için yukarıya çekilmesi lazım.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler