Acarer, Yargı kararına uyacaklarını da vurguladı.
Acar, yaptığı açıklamada, Yargıtay'ın eşinden ölüm aylığı alan dul kadının, ölen babasından da aylık almak istemiyle açtığı davayı reddeden mahkeme kararını bozduğunu hatırlatarak, Yüksek Mahkeme'nin, 506 sayılı Kanun'a eklenen geçici maddeyle 6 Ağustos 2003'den önce hak sahibi kız çocuklarına bağlanan gelir ve aylıkların, evlenme ve çalışma halleri hariç geri alınmayacağını hükme bağlandığı için 6 Ağustos 2003'ten önce ölen babası nedeniyle hak sahibi olan davacının, eşinden ölüm aylığı alsa bile babasından da ölüm aylığı alabileceğine karar verdiğini hatırlattı.
ÇİFT MAAŞIN ŞARTI
Mevzuattaki konuyla ilgili hükümlerin açık ve net olduğuna işaret eden Acar, 506 sayılı Kanun'un 68. maddesine göre, bir kadının hem babasından hem de eşinden aylığa hak kazanması durumunda, bu aylıklardan sadece yüksek olanının ödendiğini söyledi.
Acar, 5510 sayılı Kanun'un 54. maddesinde ise hangi aylığın alınacağının kişilerin tercihine bırakıldığını ifade ederek, şunları söyledi: “Bazen hak sahibi düşük olan aylığı da talep edebiliyor. Yargıtay da böyle bir karar vermiş. Kararın gerekçesini görmeden bir şey yapmamız doğru olmaz, öncelikle gerekçeli kararı bekliyoruz. Gerekçeli karar geldikten sonra kurum olarak bunu değerlendireceğiz ve kamuoyuna da bu konuyla ilgili bir açıklama yapacağız.
KURUM ÜNİTELERİ
Vatandaşların kurum ünitelerine başvurmasını gerektiren bir durum yok. Vatandaş rahat olsun, 'acaba ben hakkımı mı kaçırıyorum' gibi bir duyguya kapılmasın. Vatandaşlarımız sakin olsun, sonuçta biz kurum olarak yargı kararı neyse uyarız.
Ayrıca, Yargıtay kararına göre, dul kadının ölen babasından ve eşinden aylık alabilmesi için ölen babanın ve eşin SSK emeklisi olması gerekiyor. Ayrıca bunlardan birinin ölüm tarihinin 6 Ağustos 2003'ten önce olması gerekiyor.”
Kaynak: Diyarbakır Söz