DSİ geçen yıl 134 dere ıslahı projesini tamamladı

DSİ Genel Müdürlüğü, geçen yıl 2 bin 49 iş makinesi ile 134 dere ıslahı projesini tamamladı.

DSİ geçen yıl 134 dere ıslahı projesini tamamladı

DSİ Genel Müdürü Diniz, "Tüm bölgelerimizde makineli toplu çalışma projeleri hayata geçirilecek. Her bölge müdürlüğünde en az bir dere ıslahı projesinin gerçekleştirilmesini planlıyoruz"

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, geçen yıl 2 bin 49 iş makinesi ile 134 dere ıslahı projesini tamamladı.

DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, dere ıslahlarına önem verdiklerini de belirterek, estetik görünümüne dikkat ettikleri derelerin şehir içinde bir "gerdanlık" olması için çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

Diniz, "Geçen yıl 2 bin 49 iş makinesi ile yürüttüğümüz çalışmalardan 134'ü dere ıslahı projesidir. Bunların yanında küçük çaplı münferit çalışmalar kapsamında dere ıslahı da bütün bölge müdürlüklerimizde yapılmıştır." diye konuştu.

Diniz, çalışmalarda ekskavatör, dozer, yükleyici, damperli kamyon ve greyderin yer aldığı 2 bin 49 iş makinesi kullandıklarını belirtti.

En çok taşkın riskinin yüksek olduğu bölgelerde çalışma yaptıklarını vurgulayan Diniz, şunları söyledi:

DERE İSLAHI PROJESİ

"Taşkın riski yüksek olan Antalya, Kastamonu, Trabzon, Samsun, Edirne, Aydın, İzmir, Isparta, Adana gibi bölgeler başta olmak üzere bütün bölgelerimizde taşkın korumaya yönelik projeler yapıyoruz. Kış aylarının sert ve yoğun geçtiği bölgelerden, kış aylarının daha yumuşak geçtiği ve makineli çalışma yapmaya müsait olan bölgelere makine takviyesi yapılarak 'Kış Toplu Makineli Çalışmaları' adı altında çalışmalar yapılmakta. Bunun yanında normal iş sezonunda da gerektiğinde diğer bölgelere makine kaydırılarak taşkın koruma projelerine öncelik verilmektedir. Bunlara örnek olarak İzmir Bölgesindeki Fetret Çayı Islahı, Edirne Bölgesindeki Meriç Nehri Islahı, Antalya Bölgesindeki Boğaçayı Islahı ve Adana Bölgesindeki Hatay ilinde yapılan çalışmalar gösterilebilir."

Diniz, çalışmalara ilişkin "Geçen yıl yapılan bu çalışmalarda yaklaşık 58 milyon metreküp kazı, 7 milyon metreküp yükleme, 45 milyon metreküp taşıma, 1 milyon metreküp taş tahkimatı yapılmıştır. Bu çalışmaların değeri DSİ 2015 birim fiyatları ile yıllık 405 milyon liradır." bilgisini verdi.

Çalışmalarda çıkarılan hafriyatın değerlendirildiği alanlara da değinen Diniz, "Taşkın kontrol amacıyla yapılan sedde çalışmalarında çıkan malzemeler derelerin kenarında bulunan stok alanlarına sedde yapılarak değerlendirdi. Bunun dışındaki dere ıslahlarında çıkan hafriyatlar kamulaştırılmış, depo alanlarına taşınarak stok yapılmaktadır." dedi.

Bu yıl da toplu makineli çalışmalara devam ettiklerini aktaran Diniz, "Tüm bölgelerimizde makineli toplu çalışma projeleri hayata geçirilecek. Her bölge müdürlüğünde en az bir dere ıslahı projesinin gerçekleştirilmesini planlıyoruz" ifadesini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler