Van'da düzenlenen "Türkiye-İran İhracat Fuarı ve Zirvesi"ne katılmak üzere 81 il temsilcisinin aralarında bulunduğu 200 iş adamıyla kente gelen Doğan, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
İranlı iş adamlarıyla görüşerek yeni yatırım planlarını anlattığını dile getiren Doğan, ekonomik sıkıntıların yaşandığı, bölgede terör olaylarının arttığı bir dönemde bu tür etkinliklerin düzenlenmesinin önemli olduğunu vurguladı.
"KENTTE BİRLİKTELİĞİN SAĞLANMASI ÇOK ÖNEMLİ"
Şube başkanları ve illerdeki girişimcilere fuara katılmaları konusunda teşvikte bulunduklarını dile getiren Doğan, şöyle konuştu:
"Bölgenin kadim kentinde, ekonomik sıkıntıların yaşandığı dönemde bu birlikteliğin sağlanması önemliydi. Rize'den, Trabzon'dan iki uçak değiştirerek gelen arkadaşlarımız oldu. Yatırımcı ve üretimci arkadaşlarımız var aramızda. Burada hangi teşviklerin nasıl kullanılacağı konusunda genel merkezden yönetim kurulu arkadaşlarımızı getirdik. Onların da yatırımları var. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde teşvik ve yatırımlara destek verilmesi anlamında gereken yardımları yapmak amacıyla buradayız. İran'la yapılacak ticaretimizle ilgili bu etkinlik önemli. İran'dan gelen heyetlerle ikili görüşmeler yaparak yatırım imkanlarını masaya yatıracağız. İnşallah hayırlara vesile olur."
Van'ın gümrük, nakliye ve bölgenin lojistik merkezi olmasıyla ilgili hem Vanlı hem de İranlı iş adamlarıyla görüşmeler yapacaklarını anımsatan Doğan, "Bu görüşmelerin ileri aşamalarda buraya büyük yatırım girdileri sağlanacaktır.Yatırımcı iş adamı huzur ve güven ortamı istiyor. Bunların sağlanmasıyla ilgili birliktelik çağrısında bulunduk. Bu ortamlar oluştuğu zaman mobilya, sanayi ve diğer alanlarda arkadaşlarımızın yatırım planları var." dedi.
"BÖLGEDEKİ İŞ ADAMLARI YATIRIM YAPMALI"
Türkiye'nin bir çok ilinde Vanlı ya da bölge illerinden olan çok zengin iş adamlarının bulunduğuna dikkati çeken Doğan, bu iş adamlarını da bu tür organizasyonlarda görmek istediklerini söyledi.
"Sivil Toplum Kuruluşları olarak bir şekilde buraya gelerek yatırım alanlarıyla ilgileniyoruz ama bölge halkının dilinden anlayan burada mahir olmuş ekibin, iş adamlarının gelmesi bizleri de yatırımcıları da buraya çekecektir." diyen Doğan, şu ifadeleri kullandı:
"Vanlı ya da bölgedeki iş adamlarının buraya gelmesi, birinci öncelikli konu. İkincisi de bizlerin onlarla ortaklık yapması. Diğer kentlerdeki yatırımcılara buradaki kaynağın sağlanması çok önemli. Finans kaynaklarının gelmesiyle ilgili ikili birleşme olursa burada büyük imkanlar doğar. Van bir sınır kenti. İran'la ilişkiler çok önemli. Ciddi ithalat ve ihracat imkanları var. Gıda, ilaç, sanayi konusunda çok büyük fırsatlar var. Dünyanın bir çok yerinde çok ciddi ve güzel işler yapıyoruz. Van'da da nakliye sıkıntısı yok. İran sınır komşumuz. Burada malımızı çok rahat satabiliriz. Bu da bize avantaj sağlar. Ama öncelikle burada o efektif yapıyı sağlarsak, önümüzde güzel günler bizi bekliyor."
"Huzurun sağlanması bölgenin kaderini değiştirecek"
Van'ın geleceğinin şekillendirilmesi, komşu ülke İran'la ilişkilerin ilerletilmesi açısından bu tür etkinliklerin önemli olduğunu vurgulayan Doğan, kendilerinin de bu amaçla Van'a geldiklerini dile getirdi.
Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan yatırım ve kalkınma programına da değinen Doğan, şöyle devam etti:
"Açıklanan teşvik programlarını başkanlarımızla analiz ettiğimizde kardeş kentler yapmıştık. Bu teşvikle yeniden ortaya koyduk. Çok büyük yatırımlar önümüzdeki süreçte bölgeye gelecek. Huzur ortamının sağlanmasıyla belgenin kaderi değişecek. Başbakanımızla yaptığımız görüşmede KOBİ'lerin finansa erişimiyle alakalı projelerimiz vardı. Başbakanımız çok hızlı bir şekilde bununla ilgilendi ve kararname çıktı. Finansla alakalı, taşınabilir malların teminat gösterilmesi konusunda karar alındı. KOBİ'lerin kısa sürede gelişmesi ve büyümesi için düşük faizlerle KOSGEB ve devlet bankalarıyla bir takım erişim sağlanacak. Bunlar çok önemli yatırımların yapılmasına destek olacaktır."
Kaynak: Diyarbakır Söz