Erkan, dijital dönüşüme ilişkin sorularını cevapladı.
Kurumsal iş alanında benimsedikleri uçtan uca çözüm yaklaşımını sistem entegrasyonu ve IT hizmetleri organizasyonuyla destekleyerek, müşterilerin telekom ve IT ihtiyaçlarına yönelik çözümleri tek noktadan sunmaya başladıklarını söyleyen Erkan, "Müşterilerimizin veri merkezi çözümleri, erişim, bulut altyapısı ve uygulama ihtiyaçlarını yönetilen hizmetler kabiliyetleriyle karşılayarak, verimliliklerini artırmanın yanı sıra hem maliyet avantajı sağladık hem de operasyonel yüklerini azalttık." diye konuştu.
Müşterilerinin mobil dönüşüm ve uçtan uca IT ihtiyaçlarına yönelik sundukları stratejik altyapı ve çözüm projeleriyle özellikle büyük müşteri segmentlerinde önemli büyüme ve derinleşme potansiyeli sağladıklarını anlatan Erkan, "Son iki senede iş ortağı olduğumuz 250’den fazla müşterimizin işlerine değer katarak, mobil dönüşüm, IT yönetilen hizmetleri ve sistem entegrasyonu projelerini hayata geçirdik. Sistem entegrasyon ve IT hizmetleri yaklaşımımıza ek olarak, kurumsal şirketlerimizin ülkemizi ileriye taşıyacak dijital yapılanma süreçlerinde kritik iş ortağı olma misyonunu benimsiyoruz. Bu misyon doğrultusunda odaklandığımız kamu sektörüne de önemli kazanımlar getiriyoruz." bilgilerini verdi.
- "Köklü şirketlerde de bir değişim söz konusu"
Şirketlerin dijitalleşmeyi gerçekleştirmeleri için iş süreçlerini akıllı hale getirmeye çalıştığını anlatan Erkan, bunun için de öncelikle şirketlerin esnek ve doğru yönetilen bilgi teknolojileri (BT) altyapısına sahip olmaları gerektiğini söyledi.
Günümüzde orta ve büyük ölçekli işletmelerin çoğunluğunda dijital dönüşümü tamamlayarak sürdürülebilir ve daha esnek bir yapıya kavuşma isteği olduğunu ifade eden Erkan, "Yakın geçmişte kurulan şirketlerin yönetim takımı da çalışanları da teknolojiye yatkın olduklarından işlerini teknoloji kullanarak yönetmek konusunda daha istekliler. Diğer taraftan köklü şirketlerde de bu anlamda bir değişim söz konusu. İşlerini teknoloji kullanarak yönettiklerinde sağlanan tasarrufu gördükçe geliştirilen yeni ürün, servis ve hizmetleri alma konusunda istekleri daha da artıyor. Yine bu şirketlerde görev alan profesyonel çalışanlar teknolojiyle işlerine katacakları değerin farkını çok iyi biliyor." ifadelerini kullandı.
- "Geçtiğimiz yıl en çok sağlık sektöründen dönüşüm talebi aldık"
Geçen yılın Turkcell'in satış kanalları için gerçek anlamda değişim ve dönüşüm yılı olduğunu belirten Erkan, markanın 'Dijital operatör' vizyonunu tüm satış kanallarına yansıttıklarını anlattı.
Erkan, müşterilerden gelen dijital dönüşüm taleplerine ilişkin şu bilgileri verdi:
"Geçen yıl, entegre iletişim ve teknoloji sağlayıcısı olma vizyonumuzla, ülkemizi ileriye taşıyacak yeniden yapılanma süreçlerinde kritik projelere imza atarak telekom sektöründe yeni bir açılım sağladık. Uçtan uca çözüm yaklaşımımızla müşterilerimizin IT ihtiyaçlarını tek noktadan sağladık. Bu vizyon doğrultusunda aynı yıl içerisinde her sektörden 200’ün üzerinde projeyi hayata geçirdik.
Geçtiğimiz yıl en çok sağlık sektöründen dönüşüm talebi aldık. Türkiye’deki dijital hastane dönemini Yozgat Şehir Hastanesi’yle birlikte başlatmıştık. En son teknolojiyle donattığımız hastanede kurduğumuz Bilgi Yönetimi Sistemi’yle hastane içerisindeki her şeyi dijital hale getirdik. Kurduğumuz dijital altyapıyla hastaların tüm sağlık verileri mobil cihazlardan takip edilebilir hale geldi. Hastanenin dijitalleşmesi yolunda yaptığımız çalışmalarımız alınan HIMSS 6 Akreditasyonu ile tescillenmiş oldu. Yozgat’ta edindiğimiz bu tecrübenin ülkemizdeki diğer hastanelerin dijitalleşmesi yolundaki çalışmalara da büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Ayrıca, Erzurum’da gerçekleşen 2017 Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali'nin (EYOF 2017) tüm teknoloji ve IT altyapısını üstlenerek, bu mega projeyi de başarıyla hayata geçirdik."
- "İnsan hayatını kolaylaştırıyoruz"
Bir tablet veya internet erişimi talebinden yola çıkarak uçtan uca çözüm ürettikleri birçok proje yürüttüklerini belirten Erkan, "Dönüşüm talepleri, müşteriden tarafımıza iletilebildiği gibi biz de proaktif olarak müşterilerimize çözümler sunabiliyoruz. Konusunda uzman çözüm ekiplerimiz, müşterinin gerek mobil, gerekse altyapı ihtiyaçlarının analizini yaparak, en uygun çözümü müşterinin tercih ettiği finansal modele göre kendilerine sunuyor. Teklifimiz uygun bulunduktan sonra, proje yöneticilerimiz işi çözüm yöneticilerimizden devralırlar. Ardından projeyi hayata geçirir ve bundan sonra projeyle ilgili her türlü konuda müşterimizin tek kontak noktası olurlar." dedi.
Sanayi 4.0'ın, bilişim ve endüstrinin bir araya getirildiği bir süreç yapısında olduğunu aktaran Erkan, teknolojideki mevcut evrimlerin, hayatlarımızı daha önceden tecrübe etmediğimiz alanlarda dönüştüreceğini söyledi.
Erkan, Sanayi 4.0’ın önemini çok iyi bildiklerini belirterek, "İşlerimizi ve müşterilerimize verdiğimiz hizmetleri de buna göre konumlandırıyoruz. Geliştirdiğimiz teknolojilerle insan hayatını kolaylaştırıyoruz, eğitim, iş, sağlık ve diğer tüm alanlarda insan kapasitesini artırmaya çalışıyoruz. Bu vizyonla hareket ederek Sanayi 4.0’ın gerçek değerini tüm topluma gösterebilir, ülke olarak geleceğe uzanabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.
Kendilerine gelen dijital dönüşüm taleplerinde öne çıkan en önemli dürtülerden birinin dijitalleşmenin getirdiği maliyet avantajı olduğuna dikkati çeken Erkan, "Maliyet avantajının ardından sürdürülebilirlik ve gelecekte var olma geliyor. Bu vizyonu sizin deyiminizle komşusundan görüp yola çıkmak isteyenler biraz geç kalmış olabilir. Bu sebeple öncelikle şirketler, stratejilerini belirlerken her zaman yeniliklerin takipçisi olmalı ve yaratıcılığa değer vermeli. Aksi halde şirketler rekabetin gerisine düşme hatta yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirler. Örneğin şu anda yeni kurulmakta olan bir üretim firmasının tüm süreçleriyle ilgili olarak kendilerine destek veriyoruz. Öncelikle fabrika ve merkez lokasyonlarındaki sabit internet erişim ve sunucu altyapısını kuruyoruz. Ardından saha ekiplerinin işlerini mobilden yönetebilmeleri için tabletler vereceğiz. Üzerine bulut servisleri, saha yazılımları ve yönetilebilen diğer hizmetlerimizi de ekleyip uçtan uca tüm teknoloji ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
Murat Erkan, 4,5G ile başlayan dijital değişim ve yenilikçi çözümlerin, 2018 ile birlikte kurumsal alanda daha hızlı yaygınlaşacağını belirterek, "Eğitim teknolojileri alanında önemli çalışmalarımız olacak. Şehir hastaneleri ile sağlık alanındaki çalışmalarımızı daha ileri bir noktaya taşıyacağız." diyerek açıklamalarını tamamladı.
Kaynak: Diyarbakır Söz