Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri Eğilli çiftçilere eğitim verdi. Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gültekin Özdemir, “Üzüm Çeşitleri ve Çeşit Seçimi” ile “Bağlarda Budama” konularında, Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Bolu ise “Bağ Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Yöntemleri” konularında eğitim verdi.
Eğil Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün organize ettiği eğitimde, bağcılık ile uğraşan çiftçilere önce teorik daha sonra uygulamalı olarak arazide bağlarda budama konuları anlatıldı.
TEORİK VE UYGULAMALI
Eğil Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ziraat Mühendisi Necip Suat Demirbaş ve Ziraat Mühendislerinin de katıldığı eğitimde ilk sözü alan Doç. Dr. Gültekin Özdemir, öncelikle ülkemizde ticari olarak yetiştiriciliği yapılan ve Eğil’de yetiştirilebilecek pazar değeri yüksek üzüm çeşitleri hakkında bilgiler verdi. Eğitimde bu çeşitlerden hangisinin yetiştirileceğine karar verilirken çiftçilerin dikkat etmesi gereken konular ayrıntılı olarak anlatıldı. Teorik bilgilerin verildiği bu eğitimden sonra çiftçilere ait bağ alanlarına gidilerek asmaların budanması sırasında dikkat edilmesi gereken konular uygulamalı olarak kendilerine gösterildi
ÜZÜM YETİŞTİRİCİLİĞİ
Çiftçilerin üzüm yetiştiriciliğinde yaşadığı en önemli sorunlardan hastalık ve zararlılar ile olarak ise Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Bolu gerekli bilgilendirmelerde bulundu.
Eğitim sonunda Çiftçiler ilçede üzüm yetiştiriciliğinde yaşadıkları yetiştirme tekniği ile hastalık ve zararlılarla mücadele konusundaki sorunlarını konunun uzmanı öğretim üyelerimize doğrudan iletme imkanı buldular ve bu eğitimde öğrendiklerini bu yılki üretimde kullanacaklarını ifade ettiler.
Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gültekin Özdemir tarafından yürütülen GAP Bölge Kalkınma İdaresi destekli proje faaliyetleri kapsamında yıl içerisinde Eğil ilçesi dışında Çermik, Çüngüş, Dicle, Ergani, Lice, Silvan, Kulp ve Kocaköy ilçelerinde de benzer eğitimler verilerek, çiftçilerimiz modern bağcılık teknikleri konularında bilgilendirilecek.
Kaynak: Diyarbakır Söz