Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde çiftçiler, yaklaşık 300 bin dönümlük arazide ektikleri pamuk hasadına başladı. Çiftçiler, yüzde yüzü bulan zamlara karşı geçen yıl 4,5TL olan pamuk fiyatının bu yıl 3,30 TL’ye düşürüldüğünü belirterek, toprağın verdiğinin girdilere gittiğini kaydetti.
'ÇİFTÇİ KARŞILIĞINI ALAMIYOR'
Bismil'de 30 bin dönüm pamuğun kontörlünü yapan Ziraat Mühendisi Ümit Kandemir, bölgenin tarım bakımından oldukça verimli arazilere sahip olduğunu belirterek, son birkaç yıldır iklim değişikliği ve artan zararlı böceklerin popülasyonundan dolayı pamuk yetiştiriciliğinin oldukça zorlu bir hal aldığını dile getirdi. Kandemir, “Bu yıl yağışlardan dolayı pamuk ekimi geçen yılla göre 15-20 gün geç yapıldı. Bu da bizde ve çiftçide, pamuğun yetişmemesi konusunda strese neden oldu. Ancak bitki gelişim düzenleyicisi ile zararlı böceklerle yoğun bir mücadele sonunda pamukları sezona yetiştirdik. Ama maalesef bu mücadelenin karşılığını çiftçi alamıyor” ifadelerini kullandı.
GELECEK YIL UYARISI
Mazot, gübre, ilaç, elektrik ücretlerinin zamlandığı ve tohumun geçen seneye nazaran iki kat artığını kaydeden Kandemir, “Maalesef pamuk alım fiyatı ise bu yıl 3,3 TL olarak açıklandı. Durum böyle olunca artık çiftçi de pamuk ekiminden vazgeçmek durumunda kalıyor. Gelecek yıl büyük oranda pamuk ekim alanlarının azalması bekleniyor” dedi.
‘YÜZDE YÜZÜ BULAN ZAMLAR’
Çiftçi Mehmetcan Özbek ise tarımdan kar etmenin eskiden kaldığını ifade ederek, “Eskiden 50 dönüm eksek bize 3 yıl yeterdi. Şimdi 800 dönüm ekmişiz zarar ediyoruz. Mazot geçen sene 3,5, şimdi 6 TL. Gübre geçen sene 1,3, şimdi 3 TL. Elektriğe geçen sene 28 bin, bu sene 72 TL verdik. Yüzde yüzü aşan bir zam durumu mevcut ancak pamuğun fiyatı düşürülmüş durumda. Geçen sene 4 TL olan pamuk bu sene 3 TL’ye düşmüş durumda. Birçoğunun pamuğu da elinde kalıyor” şeklinde konuştu. Zamların devam etmesi halinde insanların çiftçiliği bırakacağını kaydeden Özbek, “Toprakta sorun yok, toprak bize veriyor, ancak girdi fiyatları bizi zorluyor. Yılın 12 ayını pamuğa ayırıyoruz, ancak zarar zarar zarar” dedi.
‘BİSMİL’DE TARIM SON BULACAK!’
Çiftçilerden Ali Akşit de girdi fiyatlarının düşüşe geçmemesi halinde Bismil’de tarımın son bulacağı uyarısında bulunarak, zamlara karşı önlem alınmasını istedi.
‘8 AY ÇALIŞIYORUZ, ELDE VAR SIFIR’
Ferhat Kızılkaya ise sabah 6 gibi başladıkları işlerinin gecenin geç saatlerine kadar devam ettiğini belirterek, artan girdi fiyatlarından şikayet etti. Devletin çiftçiye verdiği desteği de azalttığını kaydeden Kızılkaya, şunları söyledi: “Türkiye’nin sayılı ovalarından olan Bismil’de tarım bitiyor. Pamuğa 8 ayımızı ayırıyoruz ama elde var sıfır. Sorun topraktan değil, toprak bize veriyor ama mazota, elektriğe ve ilaca yapılan zamlar çiftçiliği bitiriyor. Yani toprağın verdiğini girdiler alıyor. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz” dedi.
Abdulkadir Turan da toplanan pamuğu kamyonlara yükleyip fabrikaya götürdüğünü dile getirerek, mazot ve vergiye çalıştıklarını söyledi.
Kaynak: Diyarbakır Söz