Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Arzu Çığ, gazetecilere yaptığı açıklamada, kentte ticari alanda yeni sektör alanların açılması için çeşitli denemeler yaptıklarını söyledi.
Üzerinde çalıştığı bitkilerin ticari önemi çok fazla olan türlere sahip olduğunu bildiren Çığ, deneme üretimlerinden umut verici sonuçlar elde edildiğini belirtti.
En son bölge koşulları uyum çerçevesinde deneme yaptıkları sümbül ve nergis çiçeklerin daha çok peyzaj planlama çalışmalarında, park ve bahçelerde ve kesme çiçek sektöründe kullanılan bitki türleri olduğuna işaret eden Çığ, şöyle konuştu:
Çiçekçilik geliştirilecek
"Kentin ekolojik (iklim, toprak vb.) koşullarında sümbül ve nergisin yetişebilirliğini ve gelişimini gözlemledik. Sonuçlardan memnunuz, başarılı çalışmalar oldu. Sümbüllerde pembe ve mor çeşitlerini kullandık, nergislerde de biri kısa biri uzun olmak üzere iki farklı çeşit kullandık. Eylül, ekim ve kasım ayları dikimlerinin olumlu sonuç vermesine rağmen aralık ayındaki dikimlerinin çiçek kalitesini biraz düşürdüğünü gördük."
Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen sümbül ve nergis çiçeğinde yapılan denemeler sonucu Siirt'te de olumlu sonuçlar elde ettiklerini ve bunun ticari hayatta kullanılabileceğine vurgu yapan Çığ, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Aynı bitkileri burada Siirt ekolojik koşullarında da kullanabileceğimizi gördük. Bu da bize cesaret verdi açıkçası. Bu türlere benzer başka bitki türlerinin de kullanılabilirliğini anladık. Bu çalışmanın sonunda çiçek üreticilerine, alternatif bitki üretimi yapmak için tavsiyelerde bulunacağız. Bu çiçeklerin yetiştiriciliği ve üretimini yapmak, üreticiye olduğu kadar il ekonomisine de katkı sağlar."
Kaynak: Diyarbakır Söz