Cezaevlerinin ekmeği mahkumlardan

Van Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğünce hazırlanan proje kapsamında kurulan "Fırın ve Unlu Mamuller Atölyesi"nde kentteki 5 cezaevi için unlu mamuller üreten hükümlüler, bu sayede hem para kazanıyor hem de geleceğe daha iyi hazırlanıyor.

Cezaevlerinin ekmeği mahkumlardan

Van Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğünce hazırlanan proje kapsamında kurulan "Fırın ve Unlu Mamuller Atölyesi"nde çalışan hükümlüler, kentteki 5 cezaevi için unlu mamuller üreterek meslek öğreniyor.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü İş Yurtları Daire Başkanlığının onayladığı proje ile geçen yıl temeli atılan ve 5 ayda tamamlanan atölyede üretim yapan hükümlüler, cezaevlerine dışarıdan ekmek alınmasının önüne geçerek devletin tasarruf sağlamasına da katkı sunuyor.

Boş zamanlarını atölyede çalışarak değerlendiren hükümlüler, hem aldıkları ücretle ailelerine yük olmuyor hem de geleceğe güvenle hazırlanıyor.

Hayatlarında ilk kez un eleyip hamur yoğuran ve ekmek şekillendiren hükümlüler, tahliye olduktan sonra da mesleklerini sürdürerek kendi işlerini kurmayı hedefliyor.

"HÜKÜMLÜLERİMİZ MESLEK ÖĞRENMEK İÇİN ÇOK İSTEKLİ"

Van Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Mecit Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İş Yurtları kanalıyla açtıkları fırının 637 metrekare üzerine kurulduğunu ve 20 hükümlünün Halk Eğitim Müdürlüğü ve İş-Kur iş birliğiyle meslek öğrendiğini söyledi.

Fırının günlük 12 bin ekmek üretim kapasitesine sahip olduğunu ve kentteki 5 cezaevinin ihtiyacını karşıladığını belirten Demirci, şunları kaydetti:

"Fırınımızda meslek öğrenen hükümlülerin dışarıdaki fırınlarda iş bulma ihtimalleri çok yüksek. Kendilerine vereceğimiz sertifikalarla istedikleri yerde çalışabilecekler. Hükümlülerimiz bu konuda çok istekli. İlk günden itibaren meslek öğrenebilmek için büyük gayret gösteriyorlar. Halk Eğitim Müdürlüğü ve İş-Kur ile koordineli yapacağımız kurslarla hükümlülere sertifika ve belge vereceğiz. Hükümlü arkadaşlarımız çok istekli. Meslek öğrenmek istiyorlar. Cezalarını tamamlayarak topluma bir meslek öğrenmiş olarak çıkmak istiyorlar."

Öncelikle ceza infaz kurumlarının ihtiyacını karşılamayı amaçladıklarını bildiren Demirci, hükümlülerin poğaça, pasta, simit gibi unlu mamullerin üretilmesi konusunda gerekli eğitimi almalarını sağlayarak mesleklerini pekiştirmelerine imkan tanıyacaklarını dile getirdi.

- "MESLEK ÖĞRENEREK GELECEĞE GÜVENLE BAKMAK İSTİYORUZ"

Atölyenin sevkiyat bölümünde çalışan hükümlülerden E.Ö, bu tür atölyelerin açılmasının kendilerine büyük yarar sağladığını dile getirdi.

Atölye sayesinde yapabilecekleri bir işleri olacağını vurgulayan E.Ö, "Maddi olarak da cezaevinde bize büyük katkısı oluyor. Ailemizi maddi külfetten kurtarıyoruz. Burada emeği geçen bu iş yurtlarının açılmasını sağlayan herkese teşekkür ederim. İlk kez burada çalışıyoruz. İnşallah buradan sertifika sahibi olarak çıktığımızda kendi işlerimizde çalışmayı düşünüyoruz. Boş kalmıyoruz, zamanımızı çalışarak değerlendirmek bize iyi geliyor." diye konuştu.

Hükümlülerden E.O. ise cezaevi yönetiminin çabalarıyla kurulan atölyede meslek sahibi olduklarını anlatarak, şunları söyledi:

"Hükümlü arkadaşlarımıza en iyi hizmeti vermek için burada çaba gösteriyoruz. Yaptığımız yanlıştan dolayı 5 yıldır cezaevindeyim. Bu yanlışı bir daha yapmamak amacıyla iş yurtları bünyesinde açılan bu atölyelerde çalışıyoruz. Diğer mahkum arkadaşlarıma da bu atölyelerde çalışmalarını tavsiye ediyorum. Burada çalışsınlar ve meslek sahibi olsunlar ki bir daha böyle yanlışlara düşmesinler. Burada hem günlerimiz daha güzel geçiyor hem de meslek öğreniyoruz."

Cezaevinden çıktığında kendi işini kurmayı planladığını anlatan hükümlülerden F.Ö, elinde bir sertifikası olacağı için şimdiden mutlu olduğunu dile getirdi.

Sertifika sayesinde öğrendiği mesleği yaparak ailesine bakma imkanının olacağını vurgulayan F.Ö, "Cezaevi insanlar için zor olabilir ama buradan bir şeyler kazanıp çıkarsa o zaman iyi olur. İnsanlar burada meslek sahibi olsa dışarıda kendi işini yapabilir. Bu projenin sağlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederim." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz