Emekli aylıklarına zam olup olmayacağına dair bir soru üzerine Yılmaz, seçimlerden önce bir düzenleme yaptıklarını, bu düzenlemeye göre bin liranın altındaki emekli maaşlarına seyyanen yılda bin 200 liraya denk gelen ilave artış yaptıklarına dikkati çekti. Yılmaz, bin ile bin 100 lira arasındaki emekli maaşlarını bin 100 liraya tamamladıklarını belirterek, şöyle konuştu:
EMEKLİ MAAŞLARI 1100 TL OLACAK
“Bin 100’ün üstü de normal artıştan istifade etmişti. Şimdi yeni yaklaşımımızla bin ile bin 100 lira arasındaki emekli maaşlarını bin 100’e tamamlama, bin 100’ün üstündekileri de yıllık bin 200 liralık ek seyyanen artıştan istifade ettirmek istiyoruz. Bununla ilgili bir düzenleme gerekiyor. Meclisimiz açıldıktan sonra seçimlerden sonra bu düzenlemeler yapılıp gereği ortaya konacaktır. Bunun elbette getireceği bir yük var. Ama bu da hazırlayacağımız bütçe içinde hesabı kitabı yapılacak bir yük. Bunun getireceği faydalar da var bir taraftan. Makro dengelerimizi bozmadan ama vatandaşımıza, emeklimize hak ettiği refahı, imkânlarımızı sonuna kadar zorlayarak sağlama gayretimizi devam ettireceğiz.” “Bütün emeklilere bir zam yapılıyor mu, bunun hayata geçişi seçimlerden sonra mı olacak” sorusuna ilişkin de “Evet, seçimlerden sonra” yanıtını veren Yılmaz, Meclis çalışmaya başladıktan sonra muhtemelen ilk yapacakları işlerden biri olacağını söyledi. Yılmaz, bu çalışmaya ilişkin vaatlerin AK Parti seçim beyannamesinin ekonomi bölümünde yer alacağını bildirdi.
KREDİ KARTI TAKSİT SINIRLAMASI KALKIYOR
Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kredi kartına taksit sınırlandırmasının esnetilmesi konusunda verilmiş bir karar olmadığını belirterek, “BDDK’nın kendi içinde yaptığı bazı çalışmalar var. Finansal İstikrar Komitemizi önümüzdeki günlerde toplayacağım. O toplantıda başka konuların yanı sıra bu konuyu da ele alıp değerlendireceğiz” dedi.
FED’İN OLASI FAİZ KARARINA HAZIRLIKLIYIZ
ABD Merkez Bankası’nın olası faiz artırımından Türkiye’nin nasıl etkileneceğiyle ilgili Yılmaz, şunları söyledi: “Bu yeni dönem büyük oranda satın alınmış durumda ama bir taraftan da ABD’deki otoritelerin de dünyadaki gelişmelerle ilgili bazı endişeleri var... Bunun anlamı şu, dünyadan döviz, sermaye ABD’ye doğru akacak demektir. Gelişmekte olan ülkeler biraz daha zorlu bir sürece giriyorlar. Buna iki yönlü hazırlanıyoruz. Birincisi dışarıdan ihtiyaç duyduğumuz sermayeyi düşürmek, cari açığımızı azaltmak, tasarruf oranlarımızı artırarak iç tasarruflarımızı dış dünyanın tasarruflarına olan ilgimizi azaltmak. İkincisi ise yapısal reformlarımızla Türkiye’nin yerli üretim kapasitesini yükselterek, cazibemizi artırarak, iş ve yatırım ortamımızı da geliştirerek daha köklü bir şekilde bu sorunun çözümünü sağlamak.”
Kaynak: Star
Kaynak: Diyarbakır Söz