Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bir otelde düzenlenen Akdeniz Bölgesi Ortak Akıl Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, bölgede yaşanan önemli gelişmelere işaret etti. Akdeniz Bölgesi'nin turizmin yanı sıra tarım alanında da öncü olduğuna dikkati çeken Çelik, bölgede 31 milyar liralık tarımsal üretim yapıldığını, tarımsal ihracatın yüzde 15'inin buradan gerçekleştirildiğini belirtti.
Çelik, kırmızı ette fiyatların düşürülmesine yönelik çok kolay bir çözüm olduğunu, o enstrümanın da ellerinde bulunduğunu anlattı. Çelik, "Bazı yasal düzenlemeleri yapıyoruz. İstediğimiz kadar et ithalatı yapabilme imkanı elimizde var. Peki doğru mu? Bunu açıkça paylaşıyoruz, kamuoyu ile kasaplarımız ile besicilerimiz jle bütün taraftar ile paylaştık. Bu doğru değil. Dışarıda daha ucuz var diye ithalatı eğer bir çıkış yolu olarak görürsek o zaman içerdeki hayvan varlığımızın tehlikeye gireceğini hepimizin bilmesi gerekiyor" diye konuştu.
'300 BİN TONA İHTİYACIMIZ VAR'
Hayvan varlığını artıracak bir bakış açısı geliştirmeleri gerektiğini ifade eden Çelik, şöyle devam etti: "Bu ülke hayvan varlığını artırmalı. Kendi kendine yeterli hale gelmeli. Bir milyon ton kırmızı etimiz var, bir milyon 300 bin tona ihtiyacımız var. Açığımız belli, bu açığı kapatabilmeliyiz.
Dişi hayvan getireceğiz, köylümüze, işletmecimize vereceğiz ve bu hayvan sayısını hızlı şekilde artırmamız gerekiyor. Fiyatları da üretim girdilerini düşüre düşüre. Şu anda dışarıdan getirilen hayvan pahalı geliyor. Türkiye'de özel sektör yaygın şekilde hayvan ithalatı gerçekleştirdiği için de dış piyasalarda hayvan fiyatları yükseliyor, tavan yapıyor. Biz bunları seyredemeyiz, bu hayvan girişleri Türkiye'ye daha düşük fiyatta olacak. Maliyetleri ve destekleri de destekleyerek, üretim maliyetlerini düşürerek et fiyatlarını düşürmek doğru olandır."
'KİMSENİN KEYFİ HAREKET ETMEYE HATRI YOK'
Karkas et, kıyma ve kuşbaşı etle ilgili tavan fiyat açıkladıklarını anımsatan Çelik, bu kararı tek başına almadığını, hayvancılığın geleceğini herkesin düşünmesi gerektiğini vurguladı. Çelik, kasaplar, besiciler ve bakanlığın el birliğiyle Türkiye hayvancılığının geleceğini tartışıp görüştüğünü anlattı. Bazı kasapların, "Bu geçiş sürecinde, geçici süre zarar etsek de önemli değil sayın bakanım" dediğini aktaran Çelik, "Bu kararları aldıktan sonra kimsenin keyfi olarak hareket etme hakkı yok. Ya gelip beraber bu kararı almayacaktık ya da aldığımız bu karara uyacağız. Başka yolu yok bu işin. Çocuk oyuncağı değil bu, 78 milyonun hukukunu koruyoruz, hakkını korumak için yola çıkmışız" dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz