Çağlayan, Adana'da Seyhan Otel'de gerçekleştirilen ''Adana Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni ve Teşvik Sistemi Bilgilendirme Toplantısı''nda yaptığı konuşmada, Adana'da çok ciddi bir birlik ve beraberlik gördüğünü, bundan da çok büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Tüm Türkiye'nin olduğu gibi Adana'nın da birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğunu ifade eden Çağlayan ''Bugün bu ülke için taş üstüne taş koyan, gecesini gündüzüne katarak iş yapan herkesin ödüllendirildiği bir gündür'' dedi.
Yabancı yatırımcının yatırım yaparken, ekonomik ve siyasi istikrarın yanı sıra, o ülkedeki vergi sistemlerine, lojistiğe ve teşviklere de baktığını anlatan Çağlayan, ''Yoksa son 8 yılda Türkiye'ye doğrudan gelen yatırım bizim kara kaşımıza kara gözümüze gelmedi. Yatırımcı, sadece o güne bakmaz, bir ülkenin en az 20 senesini hesaba katarak hareket eder. 2008 yılı gibi en büyük krizin yaşandığı bir dönemde Türkiye buralara geldi. Siyasilere prim yaptırmak için söylemiyorum. Özel sektörün başarısı bu. Bu başarıyı hak eden özel sektördür, Adanalı, Ceyhanlı yatırımcının yaptıklarıyla oluşmuştur'' diye konuştu.
Çağlayan, Türkiye'de mali disiplinin son derece önemli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
''Geçmişte bizim başımızın belası olan, bugün Yunanistan'ı, Portekiz'i sıkıntıya sokan şey, kamu borçlarının gelirlerine oranları arasındaki uçurumdur. Avrupa'nın borç oranı yüzde 88'dir. Bunlar bize yeter mi, tabi ki yetmez. İşsizliği daha fazla azaltıp, istihdamı daha da artırmalıyız. Avrupa ülkelerinde borç yüklerinin fazla olması, onları bu hale getirdi. Avrupa krizi tam 10 tane hükümetin başını yedi. Yunanistan siyasi istikrarı mumla arar hale geldi. Yunanistan Avrupa'nın büyük bir çıbanı olmuştur. Dünya Avrupa'daki avro bölgesinin ne olacağını bilemiyor. Yunanistan'ın yarın ne olacağını kimse bilmiyor. Akıbetini bilen yok. Ama Türkiye 2023 hedeflerini ortaya koymuştur. Bu hedeflerimizi gözünüzün önüne getirin, bunların hepsini hayata geçirmek için çalışıyoruz. İstikbalimizi ve istiklalimizi bize hediye eden ecdadımızın yerlerinde rahat uyumasını istiyoruz. Bu kapsamda Türkiye'yi müreffeh hale getirmenin yolu, siyasi ve ekonomik istikrarı devam ettirmekten geçiyor.
Çok net ifade ediyorum, ben hayatımda çok teşvik sistemi gördüm. Geçmişte teşvikler son derece yanlış ve yönlü kullanılmıştır. Milletin kıt kanaatleri yanlış yerlere gitmiştir. Devletin milletin parası çar çur edilmiştir. Ama bugün öyle bir teşvik sistemi getirildi ki, özellikle ithalat haritası sayesinde hangi alanlarda açık verdiğimizi göz önünde bulundurduğumuz bir teşvik var.''
Bakan Çağlayan, ithalat rakamlarını açıklamadığını iddia eden bazı kesimlerin bazen kendisini eleştirdiğini hatırlatarak, ''(İthalatı neden açıklamıyorsun?) diyorlar. Açıklanan şeyi nasıl açıklayayım ben? Ayrıca ithalatı ben yapmıyorum, mezardaki babam da yapmıyor. Geçen sene gördük ki, 1 milyar 750 milyon cep telefonu ithal etmişiz. Ben insanlara 'niye aldınız?' diyemem. En önemli sorun, enerji açığımız. Petrol fiyatlarındaki artış devam ederse, bu yıl ki faturamız 65 milyon olacak. Kendi yerel kaynaklarımızı kullanmayı hedeflerken, teşvik sistemimizde de bunu göreceksiniz. Ülkemiz adeta cennet. Petrol yeterince yok belki ama, sanayi yapılanmamızı yerel kaynaklarla yapabiliriz'' diye konuştu.
Adana'nın bulunduğu teşvik bölgesi
Teşvik sistemini oluştururken, 61 parametreyi incelediklerine işaret eden Çağlayan, bunların, kadın-erkek nüfusu, göç olgusu, sağlık yatırımları ve eğitim seviyesi gibi çok geniş bir yelpazeyi kapsadığını söyledi.
Adana ve Mersin gibi tüm illerin stratejik yatırımlardan pay almasını isteyen Çağlayan, ''Mesela bakın Gaziantep 3. bölgede. Ama bana kalsa, orasının 2. hatta 1. bölgede olması lazım. Ama orayı farklı kılan bir unsur var. O da aldığı yoğun göç. Ne yazık ki, Adanalı kardeşlerimizin aklına başka şeyler geliyor. Ama benim Adana'yı önemsememem gibi bir durum olabilir mi? Bizler 81 ilin milletvekiliyiz, bakanıyız'' dedi.
Bu sırada protokol sırasında oturan MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz'ın ''Adana'da da yoğun göç var'' diye itiraz etmesi üzerine Çağlayan, konunun tüm kesimler tarafınca bilindiğini, istediği zaman uygun bir ortamda konuyu konuşabileceklerini söyledi.
Teşvik verirken, her ilin kendi potansiyelini ve ihtiyacını dikkate alacaklarını anlatan Çağlayan, yeni teşvik sisteminin yeni uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye gelmesini sağlayacağına inandıklarını kaydetti.
Diğer konuşmacılar
Adana Valisi Hüseyin Avni Çoş, Adana'nın tüm dünya gibi en önemli sorunun istihdam ve üretim olduğunu, bu noktada kapılarının her zaman yatırımcıya ve iş adamlarına açık olduğunu söyledi.
Adana'da yatırım yapan iş adamlarının ve bazı yatırımcıların merkezlerini Adana dışına taşıdığını belirterek, bu iş adamlarının yeniden ''yuvaya'' dönmesini isteyen Çoş, meslek odaları ve yerel yönetimlerle konuyla ilgili önemli protokoller hazırladıklarını vurguladı.
Adana'da kazanan ve üreten herkesin Adana'da vergi vermesini istediklerine işaret eden Coş, ''Bu kazançtan Adanalı hemşehrilerimiz de üzerlerine düşen payı alsınlar. Ödül alan arkadaşlarımızı canı gönülden kutluyorum'' diye konuştu.
Adana Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer ise bir ülkenin refahındaki en büyük etkenlerin, girişimci sayısının artırılması ve ekonomik hareketlerin tümünün kayıt altına alınması, çalışma ve üretimin teşvik edilmesi olduğunu söyledi.
İş dünyası olarak bu konuda üzerilerine düşen görevi eksiksiz olarak yerine getirme gayreti içerisinde olduklarını ifade eden Gizer, bu doğrultuda hükümetin de kendilerinin önünü açacak motivasyonunu daha da üst boyuta taşıyacak çözümleri hayata geçirmesini istedi.
Bazı milletvekili ve iş dünyası temsilcilerinin katıldığı törende, konuşmaların ardından Ekonomi Bakanı Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik vergi rekortmenlerine ödüllerini takdim etti.
MHP'li milletvekilinden protesto
Bu arada konuşmaların ardından sahneye doğru yönelen MHP Adana Milletvekili Ali Halaman ''konuşmaların siyasi şova'' dönüştüğünü öne sürerek, ''Eğer bu toplantıyı düzenleyen odalar da buna alet oluyorsa, onları da protesto ediyorum'' dedi.
Bunun üzerine salondaki bazı katılımcıların da milletvekilini alkışlaması üzerine, Halaman Bakan Çağlayan'a ''Adana'ya ne yaptınız? Buradaki göçe de bakın'' diye sordu.
Bunun üzerine Çağlayan, protesto eden milletvekili ve diğer katılımcıları alkışladı ve programın sürmesini istedi.
Ödül töreninden sonra mikrofonu alan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de, Bakan Çağlayan'ın konuşması sırasında, ''yer temin edilmesi halinde bir yabancı yatırımcıyı Adana'ya getirebileceğini'' söylediğini hatırlatarak, ''İş adamlarımız gerekirse, o firmanın yer parasını kendisi bile ödemeye razı. Adana'nın özlediği tablo bu. Burada birlik ve beraberlik var. Bu tür olayları görmeyiz'' diye konuştu.
Ekonomi Bakanı Çağlayan, törenin ardından gazetecilere protesto ile ilgili yaptığı açıklamada, kente teşvik sistemini anlatmaya geldiğini ve 1 milyon dolarlık yatırım getirmeyi teklif ettiklerini belirterek, ''Arkadaşların mantığını anlayamadım. Ben buraya 1 milyon dolarlık yatırımcı getireceğim, arkadaşlar da ''Niye Adana'ya yatırımcı getiriyorsunuz?' diyor. Nedenini bana değil, ona sorun. Ama onlar istese de istemese de, Adana'mıza da Mersin'imize de, diğer illere de yatırımcıları yönlendireceğiz. Ne bileyim ben, Adana'ya yapılacak olan yatırım neden rahatsız etti?'' dedi.
Çağlayan, bir gazetecinin ''siyasi şova dönüştürüldü'' şeklindeki açıklamayı hatırlatması üzerine, ''İddia etmeye gerek yok. Neyin ne olduğunu siz biliyorsunuz. Bu törenler Adana'da ilk defa yapılmıyor. Türkiye'nin her tarafında bunlar yapılır'' dedi.
AA
Kaynak: Diyarbakır Söz