Türkiye'de geçen yıla oranla yağış miktarında önemli artış olduğunu belirten Ahmet Tiryakioğlu, verimi etkileyecek olumsuz bir durum yaşanmaması halinde buğdayda rekolte ve ürün kalitesi bakımından verimli bir yıl beklediklerini kaydetti. Bereketli bir hasat için önem taşıyan Nisan yağmurlarının da çiftçinin yüzünü güldürdüğünü dile getiren Tiryakioğlu şöyle konuştu:
"Bu hasat sezonu ülkemiz için özellikle hububat üretiminde son derece verimli ve bereketli bir mevsim olacak. Son süreçte iklim koşullarında önemli bir değişiklik yaşanmazsa, ülke genelinde geçen yıla oranla yüzde 35'lik, geçmiş yıllara göre de yüzde 15'lik bir artışla 23 milyon tonun üzerinde bir buğday rekoltesi bekliyoruz. Tahmini toplam üretimin 3.5 milyon tonunu ise makarnalık sert buğday oluşturuyor. Türkiye'nin uzun yıllar buğday üretimi ortalamasını yaklaşık 20 milyon ton olarak kabul edersek, yağmurla gelen 3- 4 milyon tonluk fark, üreticimize de tüketicimizi de bereket dolu bir yıl yaşatacak."
'REKABET ŞANLI SAĞLAYACAK'
2015 yılı üretim sezonu için öngörülen yaklaşık 23 milyon ton rekoltenin Türkiye için buğday yetiştiriciliğinde tarihi bir rekor anlamına geldiğini vurgulayan Tiryakioğlu şöyle devam etti:
"TÜİK verilerine bakıldığında, 2001 yılından bu yana buğday üretiminde en yüksek verimi yaklaşık 22 milyon tonla 2013 yılında almışız. Bu sene üretimde tahmin edilen beklentiler gerçekleşirse son 15 yılın yıllık ürün rekorunu kırmış olacağız. Bu durum iç pazarda elimizi rahatlatırken, dış pazarda da gıda sanayicimize rahat rekabet etme şansı sağlayacak."
'SU REZERVLERİ DE ARTTI'
Türkiye'de kendini hissettiren iklim koşullarının hidrolojik şartları da olumlu etkilediğini ifade eden Tiryakioğlu, yağışların su rezervlerini artırarak, tarımsal sulama ve içme sularına önümüzdeki yıllar için kaynak oluşturduğunu söyledi. Yağışların yüksek verimin yanı sıra, kritik besin elementlerini sağlamasından dolayı ürüne ciddi bir kalite kazandıracağını belirten Tiryakioğlu şunlarnı söyledi:
"Ülkemizde buğday ekimi ortalama 7.8 milyon hektarlık bir alan üzerinde yapılıyor. Üretim gerçekleştirilen bu arazilerin 4'te 3'ünü kuru tarım arazileri oluşturuyor. Bu alanlarda yetiştirilen buğdayın yaklaşık 12-13 milyon tonu kuruda, 6,7 milyon tonu kadarı da sulu arazilerde üretilmekte. Bu sene kuru alanlardan da en az sulu alanlardaki kadar verim elde edilmesini bekliyoruz."
Kaynak: DHA