Bölgeye yapılan yatırım

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'ya yapılacak her bir yatırım ve istihdamın, teröre yönelecek her insanı ülkeye kazandırma imkanı getireceğini belirterek, ''Yani olayın hem ekonomik hem de sosyal ve terör boyutu var. Bir vatan görevi olarak buraya hizmeti bekliyorum'' dedi.

Bölgeye yapılan yatırım

Çağlayan, Şanlıurfa'da DSİ Konferans salonunda düzenlenen ''Yeni Yatırım Teşvik Sistemi Tanıtım Toplantısı''nda konuşmasına Arapça ve Kürtçe selam vererek başladı.

Yeni teşvik sisteminin çok büyük fırsatlar sunduğunu ve geçmişte böyle teşvik sistemlerinin olmadığını ifade eden Çağlayan, Cumhuriyetin 100. yıl hedefleri arasında Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelmesinin bulunduğunu belirtti.

Bakan Çağlayan, 500 milyar dolar mal ihracatı ve 150 milyar dolar da hizmet ihracatı yapmayı hedeflediklerini vurgulayarak, ''Kişi başına mili geliri 25 bin dolara çıkartalım diyoruz. 2023'e gidecek yolda Doğu ve Batı arasındaki farkı nasıl ortadan kaldırmalıyız? İşte bu teşvik sistemiyle 15 ilimize pozitif ayrımcılık yaparak, yatırım ve cazibe merkezi haline getirmek istedik. Bölgeler arası gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması için bu ayrımcılığı yaptık'' şeklinde konuştu.

Zafer Çağlayan konuyla ilgili olarak, geçen yıl Temmuz ayında çalışmaya başladıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

SOSYAL VE KÜLTÜREL KAZANIM

''800 faklı kurumdan görüş aldık ve önce yatırım indirimi istendi. Sistemin içini özel sektör doldurdu. Biz onlar ne istediyse kaynaklarımız doğrultusunda isteneni yaptık. Cumhuriyet tarihinde Türkiye böyle cömert bir teşvik sistemi görmedi. Türkiye'de en fazla işsizliğin olduğu bu bölgelerde nitelikli elaman yetiştirme işlemini valilikler üstlenecek. Sigorta ve bankacılık sektörüyle yaptığım toplantılarda 'Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'ya farklı bir açıyla, bir şaşı bakışla bakmayın, böyle bir davranış içine girmeyin' dedik. Eğer banka ve sigorta şirketlerinden farklı yaklaşım gelirse çıkıp onlarına adlarını vermekten de çekinmeyeceğim. Bankacılığın ve sigortacılığın görevi neyse bunu bekliyoruz. Misakı Milli sınırları içinde her yer bizim ülkemizdir ve herkes bu yaklaşım içinde olmalıdır. Herkesin Türkiye'nin Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesine fazlasıyla hassas ve duyarlı olması gerekir. Bu bölgede yapılacak her bir yatırım ve istihdam, teröre yönelecek her insanı ülkemize kazandırma imkanı getirecektir. Yani olayın hem ekonomik hem de sosyal ve terör boyutu var. Bir vatan görevi olarak buraya hizmeti bekliyorum.''

YETERKİ BÖLGEYE YATIRIM OLSUN

Çağlayan, ilk defa işçi sigorta primi desteği ve gelir vergisi stopajını 10 yıllığına kaldırdıklarına dikkati çekerek, ''Yatırım indirimi devletin yatırımcıya sağladığı ciddi bir fırsattır. Yatırımın yüzde 50'sine kadar vergi indirimi yapıyoruz. Bu sektörler başımızın tacıdır. Bu kadar yatırım yapılan sektör gözden çıkarılır mı? Sadece tekstil ve konfeksiyonda yeni bir yapılanmaya gidiliyor. 6. Bölgede olacak yatırımlara pozitif ayrımcılık yaptık. İplik ve dokuma yatırımları bölgesel teşvikten faydalanacak çünkü biz 6. Bölgeye çok cömert davrandık. Yeter ki bu bölgeye yatırım yapılsın biz en cömert teşviki sunuyoruz'' şeklinde konuştu.

Şanlıurfa'nın potansiyeline dikkati çeken Çağlayan, ''Şanlıurfa 2002'de sadece 6,9 milyon dolar ihracat yaparken 2011 yılında 21 katına çıkararak, 147,3 milyon dolarlık bir ihracat rakamına ulaştı. 2002'de sadece 41 ihracatçı firma varken bu sayı 2011'in sonunda 152'ye yükseldi. 2012'de 32 ülkeye ihracat yapan Şanlıurfa, 2011'in sonunda 50 ülkeye ihracat yaptı. İhracatta 39. sırada yer alıyor. İnşallah yeni sistem bu bölgeye yapılacak yatırımı patlatacaktır'' dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler