Türkiye'nin ekonomisindeki kötü gidişat en çok dar gelirliyi zorluyor. Sadece elektiriğe 2 ayda iki kere zam gelince vatandaş faturalarını nasıl ödeyeceğini düşünür oldu. EMO Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Orak, Ağustos ile Eylül ayı elektrik faturası üzerinde yaptıkları karşılaştırmada, ortalama 250 ile 300 KW enerji tüketen bir abonenin, en az 17 lira fark ödediğini söyledi.
Elektriğe ağustos ve eylül ayında gelen zamlar faturayı şişirdi. Elektrik Mühendisler Odası (EMO) Diyarbakır Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Orak, iki ayın elektrik faturaları üzerinde yaptıkları karşılaştırmada, ortalama 250 ile 300 Kilowatt (KW) enerji tüketen bir evin faturasının 17 TL fark ettiğini kaydetti.
"147 LİRALIK FATURA 164 LİRAYA ÇIKTI"
Ağustos ayında 310 KW enerji tüketen bir evin ödediği 147 lira 20 kuruşluk faturanın Eylül ayında 314 KW enerji karşılığında 164 lira 20 kuruşa çıktığını aktaran Orak, bu faturanın yüzde 48’inin adına “dağıtım bedeli” denilen bir soygun kalemi olduğuna dikkat çekti.
"TÜKETİCİNİN KULLANDIĞI ENERJİNİN KARŞILIĞI 88 LİRA"
164 liralık faturanın ayrıntısını tek tek açıklayan Orak, “164 lira 20 kuruş olan faturada tüketicinin kullandığı ham tüketim bedeli 88 lira 89 kuruştur. Vergi ve diğer katkı payları ise 75 lira 31 kuruşa tekabül ediyor. Yani ham tüketimin bir katı vergi ve katkı payı alınıyor. Asıl sorun, ‘Dağıtım bedeli’ denilen ve içerisinde iletim, kayıp ve kaçak gibi kalemlerin sığdırıldığı bir soygun var. Bu faturada alınan ‘dağıtım bedeli’ 43 lira 13 kuruştur. Yani tükettiğimiz enerjinin yüzde 48.5’ine denk gelen bir para. Asıl soygun burada yatıyor. Bu para olduğu gibi enerji dağıtım şirketinin kasasına giriyor” diye belirtti.
"ÖZELLEŞTİRME SONRASI FATURALAR ARTTI"
Elektrik dağıtımının kamuda olduğu 2011 yılında bir hanenin ortalama gelen 100 liralık faturasının bugün 160 lirayı aştığını vurgulayan Orak, dağıtım bedeli adı altında alınan paranın hane başına 50- 60 lirayı bulduğunu dile getirdi. Daha önce dağıtım bedeli kaleminin faturada olmadığını da ifade eden Orak, kayıp-kaçak bedeli gibi bazı kalemlerin toplanarak dağıtım bedeline çevrildiğini belirtti.
Elektriğe 1 Ağustos’ta yüzde 9 ile 14 arasında zam yapılırken, eylül ayında da yüzde 15 zam yapılmıştı.
Kaynak: Diyarbakır Söz