LPG'li araçların yaklaşık yüzde 90'ında dolum yerinin altta yer alması nedeniyle çalışanlar gaz yanığı, bel ve diz ağrısı gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor
LPG dolum yerlerinin araç altında olması nedeniyle bu işlerde çalışanların yaşadıkları tehlike ve sağlık sorunları, dolum yerinin değiştirilmesiyle ortadan kalkacak. LPG'li araçların yaklaşık yüzde 90'ında dolum yerinin altta yer alması nedeniyle çalışanlar, gaz yanığı, bel ve diz ağrısı gibi tehlike ve sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, araçlardaki LPG/CNG (sıkıştırılmış doğal gaz) yakıt sistemi tadilatında değişikliğe gitti. Buna göre, araçların altına konumlandırılan ve dolum yapan personelin mağduriyetine yol açan dolum ağızlarının, aracın farklı bölümlerinde yer alması kararlaştırıldı. Söz konusu düzenleme 6 ay sonra yürürlüğe girecek.
LPG dolum yerlerinin araç altından kaldırılacak olması, bu işlerde çalışan ve çeşitli tehlikelere maruz kalan dolum görevlileri tarafından olumlu karşılandı.
LPG dolum görevlisi olarak çalışan Nuri Şahin, LPG dolum yerinin aşağıda olmasından dolayı çalışırken zorluk çektiklerini belirtti. Şahin, söz konusu araçlara dolum yaparken dizlerini yere koymak zorunda kaldıklarına dikkati çekerek, bu yüzden diz ağrısı yaşadıklarını söyledi.
Dolum yerlerinin aşağıda olmasının aynı zamanda tehlikeleri de beraberinde getirdiğine işaret eden Şahin, "Dolum yerinin egzozun yanında olması ateş alması açısından risk oluşturuyor. Bunun yanında dolum yerinin aracın altında ve eğik olması el yanmalarına sebep oluyor. Gaz yanıcı bir madde olduğu için pompayı takarken ele zarar veriyor. Bu yanık sürekli kalıyor. Dolum yeri yanda olursa bizim için daha rahat olacak." dedi.
Şahin, söz konusu düzenlemenin çalışma şartları ve performans açısından daha iyi olacağını vurguladı.
- "Yanağımı yaktım"
LPG dolum görevlisi Ali Haydar Doğanay da yaklaşık 3 aydır bu işi yapmasına rağmen çeşitli sağlık sorunları yaşadığını belirtti. Doğanay, "Eğilerek çalışmaktan dolayı dizlerimde yara ve nasırlar oluştu. Ayrıca bel ağrılarına neden oluyor. Yağmur olduğunda çalışmak daha da zor. Dizlik kullandığımız zaman ise sürekli takılı olduğundan kan dolaşımı olumsuz etkileniyor. Dolum yeri aracın yanında olursa daha rahat çalışabiliriz." diye konuştu.
Dolum sırasında yaşadıkları bir diğer sıkıntının da gazdan kaynaklandığına dikkati çeken Doğanay, "Aracın bazen gazı dışarı atması göze zarar verebiliyor. Ben geçen gün çalışırken aracın gaz atmasından dolayı yanağımı yaktım. Bu tür sıkıntılarla karşı karşıya kalabiliyoruz." ifadesini kullandı.
- Lüks araç sahipleri ve kapalı otoparka girmek isteyenler tercih ediyor
LPG servisi Atay Otomotiv'in sahibi Murat Çam, araç sahiplerinin istediği üzerine dolum yerlerini araçların altına konumlandırdıklarını söyledi. Çam, "Kararın bize bir külfeti bulunmuyor. Dolum girişinin alta ya da yanda olmasının güvenlik açısından da bir farkı yok. Yapılan montaj, şartlara uygun tasarlanabilir. Alttaki dolum yerinin yan tarafa alınması bizim açımızdan bir saatlik bir iş." dedi.
Çam, dolum yerinin aracın altından yukarıya alınmasının yaklaşık 100 liralık bir maliyeti olduğunu kaydetti.
LPG kurulum ustası Sercan Çetinkaya da LPG dolum ağızlarını genelde tampona takmak istediklerini, müşterilerin ise çeşitli nedenlerle alt tarafı tercih ettiklerini anlattı.
Sektörde çalışanlar, özellikle lüks araç sahipleriyle kapalı otoparklara girişlerde sıkıntı yaşamak istemeyen sürücülerin, LPG dolum yerlerinin araç altına konumlandırılmasını talep ettiklerini aktardı.
Kaynak: Diyarbakır Söz