Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2016 iş planını açıklayıp, dijital ortam severlere müjdeyi verdi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) cep telefonu ve evde internet kullanıcılarına adil kota müjdesini verdi. Cep telefonu aboneleriyle ilgili fatura üst sınırı uygulaması getirmeyi planlayan kurum, internet aboneliklerinde adil kullanım kotasını da artırmayı gündemine aldı. Peki fatura üst sınır ayarı nedir? İnternet kota sınırı nasıl artacak

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2016 iş planını açıklayıp, dijital ortam severlere müjdeyi verdi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) cep telefonu ve evde inernet kullanıcılarına adil kota müjdesini verdi. Cep telefonu aboneleriyle ilgili fatura üst sınırı uygulaması getirmeyi planlayan kurum, internet aboneliklerinde adil kullanım kotasını da artırmayı gündemine aldı. Peki fatura üst sınır ayarı nedir? İnternet kota sınırı nasıl artacak

BTKden fatura üst sınırı ve adil kullanım müjdesi BTK'nin internet sitesindeki 2016 İş Planında, kullanım miktarı sınırlı hizmetler ile fatura üst sınırı uygulamasına ilişkin usul ve esasların hazırlanması başlıkları yer aldı. Söz konusu düzenlemelerle abonelerin yüksek faturalarla karşılaşmalarının önlenmesi, fatura tutarlarının kontrol edilebilmesi imkanının sağlanması ve abone bilgilendirmelerinin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

ABONELİK FESHİNE KOLAYLIK

2014 yılında yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 52. maddesi ile abonelik tesisi ve feshi işlemlerinin yazılı ortamın yanı sıra mesafeli olarak da yapılabilmesine imkan sağlandı. Ancak Elektronik Haberleşme Kanunu (EHK)'nun 50. maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca abonelik feshi yazılı olarak yapılıyor. Yeni Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile uyumun sağlanması için ayrıca elektronik haberleşme sektörünün dinamik yapısı nedeniyle abonelik sözleşmelerinin feshinin elektronik ortamda yapılmasının tüketiciler açısından kolaylık sağlayacağı dikkate alınarak, EHK'nın 50. maddesinin 4'üncü fıkrasında değişiklik yapılmasına yönelik BTK teklif hazırlayacak.

AKN MÜJDESİ

Yaşanan teknolojik gelişme ve artan tüketici talepleri nedeniyle sabit ve mobil internet erişiminde uygulanan adil kullanım kotası (AKN) ile ilgili çalışma yapılması suretiyle, özellikle AKN sonrası veri indirme hızlarının iyileştirilmesi, tüketiciler açısından belirliliğin ve şeffaflığın artırılması amaçlanıyor.

ÖLÇÜM KURSU AÇILACAK

BTK tarafından güvenlik sertifikası verilen elektronik haberleşme cihazlarının (GSM baz istasyonları, 3G mobil haberleşme şebekeleri ve radyo / TV vericileri de dahil) ölçümleri, Ölçüm Yetki Belgesine sahip kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülüyor. İlgili mevzuata göre, ölçüm yapacak personel, bu konuda yapılacak bir kurs programına katılım sağlamak ve kurs sonunda yapılacak sınavda başarılı olmak zorunda.

VERİ MERKEZİ

Her yıl katlanarak artan veri trafiğinin veri merkezlerine olan talebi artıracağı öngörülüyor.

Öte yandan, Türkiye'den erişilen verilerin büyük bir kısmının yurt dışındaki veri merkezlerinde tutuluyor olması nedeniyle yurt dışından gelen trafiğin ve dolayısıyla maliyetlerin fazla olması ülkemiz açısından ekonomik bir kayba neden oluyor. Ayrıca veri merkezlerinde tutulan verilerin güvenliğinin sağlanması Türkiye açısından büyük önem taşıyor. Bu kapsamda, veri merkezlerine yönelik olarak ekonomik açıdan teşvik edici ve siber güvenlik açısından da önleyici tedbirleri içeren bir ortamın tesis edilmesine yönelik yol haritasının belirlenmesi amaçlanıyor.

ORTAK BAZ İSTASYONU

Hücresel sistem anten tesislerinin tasarımı, kurulumu ve paylaşımına ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmeliğinin IMT hizmet ve altyapılarına ilişkin olarak sayısı sınırlandırılmış kullanım hakkı yetki belgesinde getirilen yükümlülükler ve sektör talepleri kapsamında güncellenmesi hedefleniyor. Yapılacak yönetmelik güncellemesiyle IMT-Advanced ve IMT-2000/UMTS yetkilendirmeleri kapsamında işletmecilerin yeni kuracakları anten tesislerine ilişkin yükümlülükler tanımlanacak. Özellikle nüfusu 10 binin altında olan tüm yerleşim yerleri ve otoyollar, hızlı ve yüksek hızlı tren hatları, bölünmüş kara yolları, tüneller ile konvansiyonel tren hatlarında yeni kurulacak anten tesislerinin telsiz erişim şebekesi paylaşımına imkan verecek şekilde kurulması sağlanmış olacak.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Türkiye Cumhuriyeti'nde telekomünikasyon sektörünü düzenleyip denetleyen kurumdur. Türkiye'nin ilk sektörel düzenleyici kurumudur.

Telekomünikasyon sektörünün rekabete açılması ile doğan düzenleme ve denetleme ihtiyacını karşılamak üzere kurulan kurumla ilgili kanunlar ve kanun değişiklikleri şöyle özetlenebilir:

2813 sayılı, 5 Nisan 1983 tarihli Telsiz Kanunu'nda değişiklik yapan 27 Ocak 2000 tarihli, 4502 sayılı kanun ile "Telekomünikasyon Kurumu" kurulmuştur.

5809 sayılı ve 10 Kasım 2008 tarihli, Elektronik Haberleşme Kanunu ile kurumun adı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak değiştirilmiştir.

Kurum görevlerini yerine getirirken bağımsızdır. Kurumun ilişkili olduğu bakanlık Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'dır.

5018 sayılı kanunda düzenleyici ve denetleyici kurumlar arasında gösterilen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu ile elektronik haberleşme ve ileşitim sektöründe denetleme, düzenleme, uzlaştırma ve yetkilendirme yapmaktadır. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, bu kurum başkanlığına bağlı olarak faaliyet göstermektedir.

Kurum kamu tüzel kişiliğine haiz olup idarî ve mali özerkliğe sahip özel bütçelidir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu ile Başkanlık teşkilatından oluşur. Kurul Başkanı kurumun en üst idarî amiridir. Kurumun yönetim ve temsil yetkisi başkana aittir.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu, Başkan ve İkinci Başkan dahil olmak üzere toplam 7 üyeden oluşur:

Kurul Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan

Kurul Üyesi Dr. İhsan Kulalı

Kurul Üyesi Musa Şahin

Kurul Üyesi Hidayet Yıldız

Kurul Üyesi Celalettin Dinçer

Kurul Üyesi Figen Kılıç

Kurum personeli ücret, sosyal ve diğer mali haklar ile 5809 sayılı Kanunda yer alan hükümler dışında 657 sayılı Kanuna tâbidir.

Hizmet gereklerinin zorunlu kıldığı hallerde, ülke genelinde toplam sayısı onu geçmemek üzere, bölge müdürlükleri kurabilen kurumun halen 7 bölge müdürlüğü bulunmaktadır.

Kaynak: Diyarbakır Söz