Yeni tip korona virüs (Kovid-19) tedbirleri çerçevesinde sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulan üreticiler, pamuk tohumunu toprakla buluşturuyor.
KORONAVİRÜSE RAĞMEN ÇİFTÇİ TARLADA
Diyarbakır Ziraat Odası İl Koordinasyon Başkanı Cevat Delil, Türkiye'deki pamuk üretiminin yüzde 50'sinin Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'te gerçekleştirildiğini söyledi.
Koronavirüs tedbirlerinden muaf olan çiftçinin üretime devam ettiğini vurgulayan Delil, "GAP sayesinde arazilerimiz suyla buluşuyor. Pamuk üreticisi çoğalıyor. Bölge tarımsal sulamada enerji tüketimine ilgili bazı sıkıntılarımız var. Onun dışında hiç bir sıkıntımız yok. Çiftçimiz koronavirüs salgını dolayısıyla hiçbir sıkıntı yaşamayor, tarlada işini yapıyor." dedi.
DİYARBAKIR'DA 600 BİN DEKARDA EKİM YAPILIYOR
Pamuk üretiminde büyük bir paya sahip olduğunu vurgulayan Delil, "Diyarbakır da 600 bin dönüm üzerinde pamuk üretimimiz var. Bölge genelinde 1,5 milyon ton civarında üretim var. Türkiye’deki pamuk üretiminin yüzde 50'si bu bölgede üretiliyor." ifadelerini kullandı.
"TOPRAKLAR SUYLA BULUŞTUĞU ZAMAN ZENGİNLİK OLACAK"
Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağı Sevimli köyünde mibzerle pamuk ekimine başlayan Nihat Erbey, kendi imkanlarıyla yeraltından çıkardığı suyla sulama yaptığını işaret ederek, "Dört gözle GAP Projesi kapsamında suyun gelmesini bekliyoruz. Kanal Kızıltepe-Viranşehir arasın kadar geldi. Topraklar suyla buluştuğu zaman zenginlik olacak." dedi.
Çiftçi Hakan Erbeyi ise Mezopotamya'nın bereketli topraklarda pamuk üretimi yaptıklarını belirterek, "Dönüme 2,5 kilogram pamuk tohumu ekiyoruz. Daha sonra gübre, ilaçlama ve çapa yapıyoruz. 35 yıldır baraj suyunun gelmesini bekliyoruz." diye konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz