BES'te Yeni Dönem Temmuz’da Başlıyor

BES’e katılanların sayısı her geçen gün artıyor. Devletin BES katılımcılarına desteği talebin artmasının da sebebi. Temmuz ayında uygulamaya girecek yeni düzenleme ise yeni bir dönemin başlangıcı. İşte detaylar…

BES'te Yeni Dönem Temmuz’da Başlıyor

Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelik’te gerçekleştirilen değişiklikle katılımcılar için kolay kredi kullanımının önü açıldı. BES'te yeni dönem Temmuz’da başlıyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi kapsamında kısmen ödeme hakkında yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Ev alımı, evlilik, eğitim ve doğal afet hallerinde BES kullanıcılarına sistemden ayrılmadan birikimlerinin yüzde 50 kısmına kadar olan bölümünü çekme hakkına sahip olunacak. 1 Temmuz itibarıyla BES’teki birikmiş tutarın maksimum yarısı evlenme, ev satın alma ve doğal afet gibi durumlarda hak kaybına uğramadan kullanılabilecek.

BES'te Yeni Dönem Temmuz’da Başlıyor

Birden çok bireysel emeklilik sözleşmesi bulunan kişilere sadece bir başvuru hakkı tanınacak. Doğal afet durumu dışında daha önce kısmen ödeme alanların, önceki kısmen ödeme tarihinden yeni başvuru tarihine kadar en az 5 yıl geçmiş olması şartı aranacak. İlk defa kısmen ödeme başvurusunda bulunanlarda ise en az 5 yıl sistemde bulunma durumuna bakılacak.

BES’te Kısmen Ödeme Uygulaması nedir? 

BES'te evlilik, eğitim, ev alımı gibi durumlarda sistemden ayrılmadan ve mevcut haklardan vazgeçmeden hesaplarda biriken tutarların devlet katkısı dahil olarak alabilme hakkı sağlayan uygulamadır.

BES birikiminin ne kadarı alınabilir?

BES katılımcıları birikimlerinin yüzde 50'ye kadar bölümünün alabilir. BES sözleşmesi olan emeklilik şirketleriyle iletişime geçilerek geri ödeme başlatılabilir.

BES’te Kısmen Ödeme Uygulaması başvurusu ne zaman sonuçlanır? 

Emeklilik şirketleri, kısmen ödeme başvurusunun kabul edilme veya ret sonucunu, formun ulaştığı tarih itibarıyla üç iş günü içinde e-mail, sms gibi araçlarla katılımcıya bildirir.

BES Kısmen ödeme başvurusunda aranan şartlar nelerdir? 

Katılımcılar belirlenen konular çerçevesinde sadece bir kez ödeme alabilir. 

  • evlilik, 
  • konut ve 
  • doğal afet için ödeme yapılmaktadır.

Doğal afette kısmen ödeme için tarih ve miktar şartından muaf hareket edilecektir. Kısmen ödeme için ilk başvuru sistemdeki 5’inci yıldan itibaren ve aylık asgari ücretin en az 5 katı ödeme gerçekleştirilmesi durumunda gerçekleştirilebilir. 

Katılımcı evlilik için bu hakkını kullandı ise, konut için kısmen ödemeyi en az beş yıl sonra ve aylık asgari ücretin en az 5 katı ödeme gerçekleştirdiği takdirde alabilir. Birden fazla BES sözleşmesi olanlar için tek başvuru hakkı verilecek.

BES Kısmi Ödeme içi gerekli evraklar nelerdir?

  • Konut alımı 

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan web tapu ile üretilen doğrulama kodunun bulunduğu tapu belge nüshası sunulur.

  • Evlilik 

e-Devlet’ten alınan ve üzerinde doğrulama kodu bulunan nüfus kayıt örneği, 

  • Doğal afet 

Afetin gerçekleşmesi sonrası SEDDK tarafından duyurulan evrak başvuruda ibraz edilir.

Konut almadan ya da evlenmeden önce başvuru yapılabilir mi? 

Katılımcı istenilen evrakları başvuru sırasında teslim eder. Başvurusu onaylanıp ödeme alan katılımcılar ödeme aldıktan 2 ay sonrasına kadar konut alındığına veya evlenildiğine dair evrakları sözleşmesi bulunan şirkete ileterek başvuru işlemlerini tamamlamakla yükümlüdür. Evlilik veya konut alımı başvuru tarihinden önce gerçekleştirilmişse 2 ay öncesine kadar bu evraklar geçerli olacaktır.

BES kısmen ödeme tutarı ne zaman hesaba yatar? 

Kısmen ödeme tutarları, en geç tüm fon paylarının nakde dönüştüğü günü takip eden ilk iş gününde hesaba yatar.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz