Besicinin "umudu" kuzular görücüye çıktı

Türkiye'deki küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da, besicilerin binbir emeklerle yetiştirdiği ve umut bağladığı kuzular, hayvan pazarlarında satışa sunuldu.

Besicinin

Türkiye'deki küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da, besicilerin binbir emeklerle yetiştirdiği ve umut bağladığı kuzular, hayvan pazarlarında görücüye çıktı.

Yaklaşık iki milyon küçükbaş hayvanın bulunduğu Şanlıurfa'da, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının verdiği destekler ve geliştirilen projeler sayesinde hayvancılık sektörü yeniden cazip hale geldi.

Kentin farklı bölgelerinde besicilik yapan vatandaşlar, etinden, sütünden ve yününden faydalandıkları koyunların kuzularıyla da özel olarak ilgileniyor. Kasım ve aralık aylarında gerçekleşen doğumların ardından yoğun bir çalışma dönemi geçiren üreticiler, binbir emekle besledikleri kuzuların satışa hazır hale gelmesiyle rahat bir nefes aldı.

Uzun ve zahmetli bir sürecin ardından kuzuları satmaya başlayan üreticiler, bu dönemde tatlı bir yoğunluk yaşıyor. Emeklerinin karşılığını alabilmek umuduyla sabahın ilk saatlerinde yetiştirdikleri ve büyük umut bağladıkları erkek kuzuları satmak için hayvan pazarına getiren besiciler, burada renkli görüntüler oluşturuyor.

Ülkenin et sektörüne önemli katkı sağlayan Şanlıurfa'da bu sezon 800 bin civarında erkek kuzunun yetiştirilip satılması bekleniyor.

- "500-600 liradan satılıyor"

Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı İzzet Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuzu satış sezonunun başlamasıyla pazarda yoğunluğun yaşandığını ve talebi karşılamakta zorlandıklarını söyledi.

Bölgede yetişen kuzuların kentteki esnafın yanı sıra Türkiye'nin çeşitli kentlerinden gelen besicilerden de ilgi gördüğünü anlatan Çiftçi, şunları kaydetti:

"Burada kasım, aralık aylarında kuzular doğar ve 3-4 ay sahipleri tarafından büyütülür. Kuzular büyüdükten sonra bu dönemlerde satılmaya başlar. Pazarda satılan kuzular üreticiler tarafından alınıp, besiye götürülür ve birkaç ay sonra Kurban Bayramı'na doğru kesime hazır hale getirilir. Şimdi de kuzulardan dolayı pazarda oldukça yoğunluk yaşanıyor. Bu yıl fiyatlarda oldukça yükseldi, geçen yıl kilogramı 10 lirayken, bu yıl 15 lira civarında seyrediyor. Kuzuların tanesi geçen yıl 400 lira iken, bu yıl 500-600 liraya çıktı, bu da üretici açısından olumlu oldu."

Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlardan Hasan Arıkboğa ise hayvancılığın çok zor bir meslek olduğunu ifade ederek, işlerini en güzel şekilde yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Bu anlamda kendi hayatlarından ödün verdiklerini anlatan Arıkboğa, kuzuların, besicinin en büyük geliri olduğunu ifade etti.

- "İnşallah bereketli bir yıl olacak"

Arıkboğa, bu yılki fiyatların şimdilik kendilerini tatmin ettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Hayvancılık çok zor bir meslek, herkes yapamaz, biz ise işimizi severek yapıyoruz. Bu yıl başta mevsim kurak geçti bu nedenle endişelendik, yağışlarla birlikte meralar gelişmeye başladı, hayvanlarımızın sütü arttı, bu durum kuzulara da yansıdı. Yağış düşmeseydi, büyük sıkıntı çekerdik çünkü yem fiyatları çok yüksek, bunun altından kalkamazdık. Allah'a şükür yağmurla birlikte bu korkumuz kalmadı. Şimdi kuzularımızı satmaya hazırlanıyoruz, yüz civarında erkek kuzuyu satacağım, dişileri ise koyunlara katacağım. Bizim en büyük umudumuz kuzudur, en büyük geliri ondan sağlıyoruz, bu açıdan heyecanlıyız, büyük zorluklarla yetiştirdiğimiz, adeta bebek gibi büyüttüğümüz kuzuları satıp borçlarımızı ödemeyi düşünüyorum, fiyatların iyi olduğunu duyuyoruz inşallah bereketli bir yıl olacaktır."

Hayvan pazarı esnafı Halil Çiftçili de kuzu fiyatlarının geçen yıldan yüksek olduğunu dile getirerek, pazarda yoğunluğun her geçen gün artmaya başladığını dile getirdi.

Bölgede yetişen hayvanların diğer illerdeki besicilerden de ilgi gördüğünü vurgulayan Çiftçili, "Allah'a şükür yoğunluğumuz başladı, yağmurun yağmasıyla vatandaşın morali yerine geldi ve pazara ilgi gösteriyor. Burası Türkiye'nin en büyük hayvan pazarı günde ortalama 2 bin kuzu satılıyor burada. Fiyatlarda üreticiyi tatmin ediyor, geçen yıla oranla iyi bir artış oldu." diye konuştu.

Pazardan yetiştirmek üzere 80 kuzu alan Semih Yıldız ise söz konusu hayvanları Kurban Bayramı'na kadar besleyip, o dönemde satmayı düşündüğünü kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz