Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Sermaye Piyasası Kurumu’na (SPK), bölgedeki yatırımcıların krediye ulaşmak için çektiği sıkıntılara ilişkin rapor sundu. Raporda, bankaların yatırımcıları zora soktuğu belirtilerek, kredi kullandırılmamasının firmalara olumsuz yansıdığına dikkat çekildi.
DTSO Başkanı Ahmet Sayar başkanlığındaki heyet BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben ve SPK Başkanı Vahdettin Ertaş’ı ziyaret ederek, bölgedeki yatırımcıların bankalarla ilgili yaşadıkları sorunlarla ilgili rapor sundu.
BÖLGEDE FİNANSMAN ERİŞİMİ
“Bölgede finansmana erişimdeki sorunlar” başlıklı raporda, bölgenin ve özellikle de Diyarbakır’ın çözüm sürecinin getirdiği huzur ve güven ortamı sayesinde yerli ve yabancı sermayeli yatırımların ilgi odağı haline geldiği anımsatıldı. İlgi ile birlikte, ekonomik kalkınmayı sağlayacak yatırımlara hız verildiğinin de hatırlatıldığı raporda, “Oluşan olumlu atmosfer ile beraber yatırımcıların talepleri ile ilave Organize Sanayi Bölgesi Etapları kuruluyordu. Bu olumlu tablo aynı zamanda bankacılık sektörüne de olumlu yansımış, özellikle son yıllarda bankalarda KOBİ kredi kullanımları artmıştır. Bu sayede bankalarda pozitif kazanımlar elde etmiş ve bölgemize ek yatırımlar yapmışlardır.
KOBİ'LERİN DESTEKLENMESİ İÇİN
Kalıcı barış umuduyla risk alarak yatırım yapan yatırımcılar öngörülemeyen çatışmalı ortam ile ekonomik daralma yaşamış, kısa, orta ve uzun vadeli programlarında sıkıntılar yaşamaya başlamışlardır. Bu kapsamda DTSO olarak yaptığımız anket çalışmasında ortaya çıkan sonuçlardan biri ilimizdeki KOBİ’lerin özellikle kısa orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarının karşılanması ve yaşanan süreçte finansman sıkıntılarının giderilmesi büyük bir önem arz etmekte ve bankalarımıza da önemli görevler düşmektedir. Devlet bankalarının özel bankalara örnek teşkil edecek refleksler göstermeleri sürece katkı sunmaları açısından önemlidir. Ekonomik kalkınmanın en önemli yapıtaşlarından biri kuşkusuz bankalardır” denildi.
"TERÖR TEMİNATI KAPSAM DIŞINDA"
Bazı bankaların, yatırımcılara var olan kredilerini kapatması yönünde geri çağrıda bulunduğuna ve kredi kapatıldıktan sonra aynı krediyi kullandırmadığına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Bu yatırımcıları zora sokmaktadır. Kısa vadeli kullandırılmış kredilerin uygun faiz oranları ile yeniden taksitlendirmeyle uzun vadeli hale getirilmesi firmaları rahatlatacaktır. Yeni kredi kullanımlarında bankaların büyük bir bölümü kredi başvurularını zamana yayıyor ve krediyi vermeme yönünde sonuçlandırıyor. KOSGEB desteği ile kullandırılacak faizsiz krediler firmaları rahatlatacaktır. Firmaların vadeli mal/hizmet satışları karşılığında aldığı çeklerin teminat olarak alındığı kredilerde, çeklere karşılık kullanılan kredi miktarlarının düşürülmesi ve kredi kullandırılmaması firmalara olumsuz yansımaktadır.
ÇİFTE STANDART UYGULANIYOR
Teminat olarak gösterilen gayrimenkullerin, ekspertiz değerlerinin hem gerçek fiyatlarının altında tespit edilmesi hem de bu tespit edilen değerlerin Genel Müdürlükte ikinci bir değer kaybıyla değerinin altında tespite maruz bırakılması firmaların talep edilen kredi miktarına erişmesine engel teşkil etmektedir. Sigorta şirketleri, bölgeyi riskli gördüklerinden firmalarda sigorta yapmama eğilimi göstermektedir. Ya da sigorta kapsamını daraltarak poliçelerde ‘Terör Teminatını’ kapsam dışında tutmaya çalışmaktadır. Sigorta şirketlerinin bu tutumu firmaların krediye ulaşmasında engel teşkil etmektedir. Bazı bankaların bölgede yaşanan olumsuzlukları fırsata çevirme eğilimi göstermeleri ve yatırımcının mevcut kredi faizlerini ciddi oranda yükseltmesi yatırımcıyı sıkıntıya sokmaktadır.”
Kaynak: Diyarbakır Söz