Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda mücbir sebeple bakkal, berber ya da bir başka meslek grubundaki esnaf dükkanını kapatırsa belirli bir süre belirlenen miktarda Fon’dan maaş alabilecek. Ne kadar süreyle ve hangi miktarda ödeme yapılacağına ise henüz karar verilmedi.
Hazine’nin belirli bir sermaye koyacağı Fon için esnaf ve sanatkar odaları da belirli miktarda bütçelerinden destekte bulunacak. Esnafların aidatlarından bir miktarda ‘Esnaf Fonu’na gidecek. Ancak esnafa ilave herhangi bir maliyet yüklenmeyecek. Fon kurulması için Kanuni düzenleme yapılacak.
10 AYDA 10 MİLYAR TL
İşsizlik Fonu benzeri bir yapının esnaf için de kurulmasına yönelik çalışma başlatıldığını aktaran üst düzey bir ekonomi yetkilisi, «Küresel ekonomik gelişmeler ve piyasalardaki dalgalanmalar esnafı da olumsuz yönde etkiliyor. Esnafın elinde olmayan nedenlerle dükkanını kapatması halinde ona azda olsa bir destek sunmayı planlıyoruz. Konuyla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki günlerde ödeme miktarı ve süresine ilişkin detaylar da netleşecek” dedi.
Esnafa işsizlik maaşı verilmesinin yanı sıra düşük faizli kredi çalışmasının da kapsamının genişleyeceği belirtiliyor. Esnafın kullandığı kredi faizleri 2002 yılında yüzde 47 iken bugün yüzde 4’e kadar düştü. 2002 sonu itibariyle 63 bin esnaf ve sanatkar kredi kullanırken, 31 Ekim 2016 itibariyle 427 bin esnafa kredi kullandırıldı.
İŞSİZLİK MAAŞI ALMAK KOLAYLAŞIYOR
Esnaf Fonu kurulmasına yönelik çalışmalar sürerken, İşsizlik Fonu’ndan işsiz kalanlara ödenen miktar da artıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre işsizlik sigortası ödemelerinin başladığı 2002 Mart ayından 2016 Ekim ayı sonuna kadar yaklaşık 5 milyon kişiye 13.6 milyar TL’lik ödeme yapıldı. İşsizlik sigortasından faydalanma koşullarının esnetilmesine yönelik çalışma yürütülüyor. Hem gün sayısının indirilmesi hem de kendi kusuru ile işten çıkanlarında sistemden yararlandırılması konusu da masada bulunuyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz