Tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçiler, destekleme ödemelerini alabilmek için müracaat tarihinden önceki son bir ay içinde elektrik dağıtım şirketinden alınacak "Elektrik borcu yoktur" belgesini bankaya ibraz etmek zorunda olacak. Aksi taktirde destekleme primleri ödenmeyecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu uygulaması, Bakanlık DEDAŞ'ın tahsildarlığına soyundu şeklinde yorumlandı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Tarımsal Sulamaya İlişkin Elektrik Borcu Bulunan Çiftçilere Bu Borçları Ödeninceye Kadar 2015 Yılında Destekleme Ödemesi Yapılmamasına İlişkin Kararının Uygulama Tebliği, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
BORCU OLANA ÖDEME YOK
Buna göre, elektrik dağıtım şirketleri, elektrik tüketimine ait kayıtlar ile Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarını eşleştirerek alacaklı olduğu çiftçilere ait kimlik numarası veya vergi kimlik numarasıyla beraber alacak tutarını bankaya iletecek. Banka, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından kendilerine iletilen, ödemeye esas icmallerdeki çiftçilere veya tüzel kişilere ait kimlik numarası veya vergi kimlik numarası ile şirket tarafından iletilen elektrik borcu bulunan tüketiciye ait kimlik numarası veya vergi kimlik numarası eşleşenlerin destekleme bedellerini ilgililerine ödemeyecek.
Şirket borçlularına ödemenin yapılabilmesi için çiftçinin veya tüzel kişinin, destekleme hak edişlerini almak üzere müracaat tarihinden önceki son bir ay içinde şirketten alınan belgeyi bankaya ibraz etmesi gerekecek. Borca ilişkin itiraz şirkete yapılacak. Anlaşmazlık durumunda özel hukuk hükümleri uygulanacak.
PLANLAMA AŞAMASINDA
Genel Müdürlük, destekleme ödemesinin yapılacağını, planlama aşamasında, şirketçe bildirilen adrese elektronik olarak gönderecek. Şirket, borçlulara ait bilgileri ve borç miktarlarını gösteren listeleri ödeme yapılmadan en geç 3 iş günü önceden bankaya iletecek. Çiftçinin bankaya yazılı müracaatı halinde hak ettiği destekleme tutarından, bankaya bildirilen borç miktarına kadar olan kısım şirketin hesabına aktarabilecek. Mahsup işleminden sonra çiftçilerin bakiye alacağı kaldığı takdirde bu bakiye tutar çiftçilere ödenecek.
ÇİFTÇİ BİLGİLERİ PAYLAŞILACAK
Şirketin talebi halinde Genel Müdürlük, protokol dahilinde ÇKS’den veri paylaşımı yapacak. Düzenlenen belgelerin içeriğiyle ilgili hukuki sorumluluk, belgeyi düzenleyen tarafa ait olacak.
Karar çiftçiler arasında infial yaratırken, Gıda Bakanlığının kararı özellikle Güneydoğu'da binlerce çiftçinin borçlu olduğu DEDAŞ'ın tahsildarlığına soyundu şeklinde yorumlanarak tepki gösterildi.
Kaynak: Diyarbakır Söz