Gayrimeşru referandum sonrasında Irak Sivil Havacılık Kurumunun Irak Kürt Bölgesel Yönetiminde (IKBY) yer alan Erbil ve Süleymaniye havalimanlarındaki uluslararası uçuşları askıya almasının ardından Erbil, Duhok, Süleymaniye ve Zaho başta olmak üzere Irak'ın kuzeyinde yaşayanlar ile burada görev yapan çeşitli ülkelerin görevlileri, uçak seyahatleri için Şırnak'ın İdil ilçesindeki Şerafettin Elçi Havalimanı'na yöneldi.
Bazı otobüs firmaları Zaho ve Duhok'tan 20 dolar bedel karşılığında havalimanına yolcu taşıyor. Kendi imkanlarıyla Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'na gelenler ise buradan çeşitli firmalara ait servis araçları veya taksilerle havalimanına ulaştırılıyor.
İstanbul'a gitmek üzere Duhok'tan gelen Ahmed Yusuf Abdullah, Bağdat üzerinden uçakla İstanbul'a ulaşmanın kendileri için hem sıkıntılı hem de pahalı olduğunu söyledi.
Bu nedenle Türkiye'ye geldiklerini dile getiren Abdullah, "Bağdat'a gitmek hem pahalı hem de güvenli değil. Buradan çok rahat şekilde yolculuk yapıyoruz. Duhok'tan Erbil'e, oradan Bağdat'a, uçakla İstanbul'a gitseydim 500 dolar harcamam gerekirdi. Buradan 100 dolar bedelle İstanbul'a gidiyorum." dedi.
Evin Kemal Abdullah ise Duhok'tan Bağdat'a karayoluyla 7 saatte, Duhok'tan Şerafettin Elçi Havalimanı'na ise 2 saate ulaşıldığını vurgulayarak "Bizi büyük bir zahmetten ve masraftan kurtardığı için Türkiye'ye çok teşekkür ediyoruz." diye konuştu.
Zaho'dan 1 saate havalimanına ulaştıklarını belirten bazı Iraklılar ise bu havalimanı sayesinde ucuz maliyetle daha güvenli yolculuk yaptıklarını aktardı.
-"Şırnak'ı tercih edenler 300-400 dolar daha az harcıyor"
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Şırnak Temsilcisi Maruf Haşimi de referandumun ardından Erbil ve Süleymaniye'den yapılan uluslararası uçuşların askıya alınmasının ardından Irak'ın kuzeyinde yaşayanların bu havalimanını tercih ettiğini anlattı.
Sınır kapısından aldıkları yolcuları yaklaşık 75 kilometre uzaklıktaki havalimanına taşıdıklarını ifade eden Haşimi, Bağdat yerine Şırnak'ı tercih edenlerin yaklaşık 300-400 dolar daha az harcadığına dikkati çekti.
Mevcut terminal binasının yetersizliği nedeniyle sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Haşimi, "Kuzey Irak'taki yabancı ülke konsolosluklarında veya firmalarında çalışanlar da burayı tercih ettiği için yoğunluk yaşanıyor. Bu nedenle yeni terminal binası yapılmalı ve uçak sefer sayıları artırılmalıdır." diye konuştu.
Taksicilik yapan Mustafa Bozkurt, İstanbul ve Ankara üzerinden gelip Irak'a giden yolcuların sayısındaki artış dolayısıyla gelirlerin artığına işaret ederek "Erbil ve Süleymaniye havalimanlarının uluslararası uçuşlara kapatılması bizim için çok iyi oldu. İşimiz eskiye göre çok iyi, esnaf bundan faydalanıyor. İzmir ve Antalya uçak seferleri de konulmalı. Eskiden Irak'a hiç yolcu çıkmıyordu. Şimdi bazen tüm araçlarımız Irak'a yolcu taşıyor." dedi.
- Barzani de kullanıyor
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani de yurt dışı seyahatlerini karayoluyla geldiği Şerafettin Elçi Havalimanı'ndan gerçekleştiriyor. Barzani son olarak önceki gün beraberindeki heyetle geldiği havalimanından özel uçakla yurt dışına gitti.
Yoğun talep dolayısıyla Şırnak Şerafettin Havalimanı'ndan hizmet alan yolcu sayısında artış oldu. 2016'nın 11 ayında 217 bin yolcuya hizmet sunan havalimanından bu yılın aynı döneminde 304 bin yolcu yararlandı.
IKBY'den gelenlerin oranı bazı İstanbul uçak seferlerinde yüzde 40'a kadar ulaşıyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz