Araştırma Enstitüsü Gibi Adam

GAP Eylem Planı kapsamında 2012'nin sonunda bir kısmı sulamaya açılması planlanan Şanlıurfa'nın Suruç Ovası ile ilgili çalışmalar hızlandı.

Araştırma Enstitüsü Gibi Adam

Yaptığı çalışmalardan dolayı halk arasında Ekodede olarak bilinen İ.Halil Akkuş, 10 yıldır yaptığı çalışmalarla, sulamaya açılacak Şanlıurfa'nın Suruç ovasında yetişebilecek bitkilerin desenini çıkardı.

GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi çerçevesinde, sulamaya açılacak alanlarda çiftçiler, sulamaya hazırlık ve ürün desenleri konusunda eğitilirken bir taraftan da çiftçiler kendi imkânlarıyla sulu tarıma hazırlanıyorlar. Bu çiftçilerden biri olan Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine bağlı Aybastı köyünde emekli öğretmen olan ve yaptığı çalışmalardan dolayı halk arasında ekodede olarak bilinen İ. Halil Akkuş, sulamaya açılacak Şanlıurfa'nın Suruç ovasında yetişebilecek desenler ile ilgili çalışmasını tamamladı. 2 bin metre karelik ekolojik bahçesinde 10 yıldır yaptığı çalışmaların sonunda, bağ, bahçe, tarla, sebze, tıbbi ve aromatik bitkiler olmak üzere 40 çeşit üzerinde çalışmasını tamamlayan ekodede çalışmalarını hazırlayarak dosya haline getirdi.

 

TEK BAŞINA BİR ENSTİTÜ

Suruç bölgesine ekolojik olarak uyum sağlayabilecek katma değeri yüksek pazar merkezli çeşitlerle bölge insanının refah düzeyini yükseltmeyi hedefliyorum diyen Ekodede olarak bilinen İ. Halil Akkuş, "Öğretmenlikten emekli olduktan sonra kendi köyüme yerleştim. Babamdan kalan köy içersindeki 2 bin metrekarelik alanı araştırmalarımda kullanmak üzere bahçeye çevirdim. Suruç bölgesine uyum sağlayan ekolojik tarımın reçetesini hazırladım. Bölgede yok olan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan sebze, meyve, tıbbi ve aromatik bitkiler ile yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan hayvan türlerini koruma altına aldım." Dedi.

Çalışmalarında kimyasal gübre kullanmayan Akkuş, gübre ihtiyacını beslediği tavuk, güvercin, küçükbaş hayvan ve bitki atıklarından elde ediyor. Ekolojik tarımı tüm Suruç ovasına yaymayı amaçlayan Akkuş, bölge topraklarının bir zamanlar binlerce tür ve çeşide ev sahipliği yaptığını söyledi. GAP topraklarının çok verimli olduğunun altını çizen Akkuş, suya kavuşan bölgelerde birçok bitki türü yetiştirilebileceğini söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler