Antep fıstığının "zorlu" hasadı

Gaziantep'in Yusufeli ilçesinde sabahın erken saatlerinde fıstık hasadına başlayan mevsimlik işçiler, aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Antep fıstığının

Gaziantep'in Yusufeli ilçesinde fıstık hasadının başlamasıyla mevsimlik işçiler, sıcak havaya aldırış etmeden gün boyu fıstık topluyor.

Gaziantep'in Yusufeli ilçesinde, fıstık hasadına başlandı.

Başta Gaziantep merkez olmak üzere Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Adıyaman'dan kente gelen çok sayıda mevsimlik işçi, sabahın ilk ışıklarıyla fıstık topluyor.

Akşam saatlerine kadar süren hasat, fıstıkların yaprak ve dallarından tek tek ayrılmasıyla sürüyor.

Kalitesine göre çuvallanıp hazır hale getirilen Antep fıstığı, yöre halkının en önemli geçim kaynaklarından birisini oluşturuyor.

Yavuzeli Belediye Başkanı Mustafa Kemal Sakaroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gaziantep'in fıstığıyla dünyaya ün saldığını söyledi.

Fıstık hasadının ilçede yavaş yavaş başladığını dile getiren Sakaroğlu, "İlçemizde fıstık hasadı gerçekleştiriyoruz. Fıstık, gerçekten Gaziantep için çok önemlidir. Bu ürünle ilgili olarak, Yusufeli ilçesi, büyükşehir belediyesi ve başkanımız Fatma Şahin ile birlikte her türlü çalışmayı başlattık. Fıstık ile ilgili organik gübreyi çiftçilerimize dağıttık. Fıstık üzerindeki zararlı böcekleri yok edecek sistem geliştirdik. Çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

Tüm gün fıstık topluyorlar

Mevsimlik işçilerden Selvi Çetin (46) Gaziantep merkezden geldiklerini belirterek, "Bizler saat gece 3'te kalkıyoruz ve hazırlıklarımızı yapıyoruz. Hasat, bu sene çok daha iyi. Çok güzel gidiyor. Fıstıklar da çok güzel maşallah. Buraya 50 kişilik ekiple geliyoruz. Ücretimiz biraz düşük ama geçimimizi bununla sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Havanın çok sıcak olduğunu dile getiren Çetin, "Buna rağmen çalışmamızı akşam saatlerine kadar sürdürüyoruz. Burada günde 3-4 ton fıstık topluyoruz." diye konuştu.

Kent merkezinden fıstık hasadı için Yusufeli ilçesine gelen üç çocuk annesi Halise Doğan (40) da her gün bahçelerden topladıkları fıstıkları ayıkladıklarını söyledi.

Bu sene ürünün geçen seneye göre daha iyi olduğunu aktaran Doğan, "Sabah 5'te hasada başlıyoruz, akşam 5'e kadar sürüyor. Sıcakta çalışmak çok zor oluyor. Mecbur böyle olmak zorunda. Burada kazandıklarımızla ailemizi geçindirmeye çalışıyoruz." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz