Ambalaj Sanayicileri Derneği'nin hazırladığı ''2012 Türkiye Ambalaj Sanayi Raporu'na'' göre, Türkiye'de son yıllarda gelişme eğilimi gösteren sanayi dallarında üretilen çeşitli tarım ve gıda ürünleri ile diğer gıda dışı ürünlerin amaca yönelik pazarlanmasında ambalaj önemli bir yer tutuyor.
Türkiye Ambalaj Sanayinin bir önceki yıl 12 milyar doları kapsayan ticaret hacmine ulaştığı bildirilen raporda, dış ticaret göstergeleri dikkate alındığında ambalaj sektörünün ticaret hacminin bu yıl sonu itibariyle 14-15 milyar dolar olacağı kaydedildi.
Raporda, ambalajlı ürün talebine son yıllarda katkı sağlayan ticaret kanalının ''e-ticaret'' olduğu belirtilirken, son 5 yılda elektronik ticaret ile uğraşan 15 firmanın, Avrupa'da, elektronik ticaret ile uğraşan 300 firma sıralamasında yıllık 154 milyon dolar ile 7 milyon dolar arasında değişen cirolarla yer aldığı belirtildi.
-Ambalaj sektöründe ihracat-
Ambalaj sektörü ihracatı 2011 değerlerine göre, 2,95 milyar dolar olurken, sektördeki ihracat bir önceki yıla göre yüzde 24 oranında arttı.
Türkiye ambalaj ürünleri, dünyada 191 ülkeye ihraç edilirken, Türkiye'den bir önceki yıl ambalaj ürünlerinin ihraç edildiği ülkeler arasında, Almanya, İngiltere, Irak, Fransa, İran, Hollanda, İtalya, İsrail, Rusya Federasyonu ve Yunanistan ilk sıralarda yer alıyor.
Söz konusu yılda ambalaj sanayi ihracatında, yüzde 68 ihracat payı ile plastik ambalaj ürünleri ilk sırada bulunurken, ihraç edilen diğer önemli ambalaj grubunda ise yüzde 19 ihracat payı ile kağıt-karton-oluklu mukavva ambalaj ürünleri yer aldı.
-Sektöründeki ithalat-
Türkiye'nin ambalaj malzemeleri ithalatı ise bir önceki yıl yaklaşık 3 milyar dolar olarak 2010 yılına göre yüzde 7,8 oranında arttı.
Plastik ambalajlar ithalatının yüzde 48'i kağıt-karton-oluklu mukavva ambalajlar oluştururken, rapora göre, söz konusu kalemlerin büyük kısmının hammadde ya da yarı mamul ithalatı olduğu belirtildi.
Türkiye'de ambalaj malzemeleri ithalatı yapılan ülkeler arasında da Almanya, İtalya, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Fransa, Güney Kore, İngiltere, Finlandiya, İspanya ve Belçika ön sıralarda yer aldı.
-Kişi başı tüketim ve beklentiler-
Kişi başına düşen ambalaj tüketiminin bir yaşam standardı göstergesi olduğu bildirilen raporda, 2010 yılında kişi başı ambalaj tüketiminin, Kuzey Amerika'da 350-400 dolar, Kanada'da 250-300 dolar, Batı Avrupa ve Japonya'da ise 550 dolar olduğu kaydedildi.
Türkiye'de ambalaj tüketimi 2010 yılında kişi başına 140 dolar iken, 2011 yılında 160 dolar seviyesinde oldu. Rapora göre Türkiye'nin kişi başına ambalaj tüketimi 2023 yılında 300 dolar olacağı tahmin edildiği belirtildi.
Rapora göre, Türkiye'nin gelişmiş ülkelere göre daha düşük tüketim seviyesine sahip olması, Türkiye'deki ambalaj sanayindeki kapasite yetersizliğinden ya da teknoloji eksikliğinden olmadığı, imalat sanayisindeki çeşitlenmeden kaynaklandığı kaydedildi.
Kaynak: Diyarbakır Söz