24 Haziran seçimleri sonrasında, yatırımcıların gözdesi olan altın fiyatlarında dalgalanmalar devam ediyor. Önceki gün küçük dalgalanmalar gösteren altın fiyatlarında 2-3 TL’lik düşüş görüldü. Altın dün sabah saatlerine ise durgun başladı. Gün içerisinde fiyatların tekrar yükseldiği görüldü.
Hem Ramazan ayının hem de seçimlerin bitmesini bekleyen birçok gelin ve damat adayı, düğün hazırlıkları için kuyumcularda yoğunluğa neden oldu.
Altın fiyatlarında her ne kadar dün geçici olarak 2-3 TL’lik bir düşüş görülse de bu fiyatların çok fazla düşmeyeceğini öne süren kuyumcu esnafından Necdet Boz “Geçen haftalarda çeyrek 325, yarım 650 TL’ydi. Tahmin etmek zor olsa da bundan sonra fiyatların yükseleceği kanaatindeyim. Altın fiyatlarının çok fazla düşeceğini zannetmiyorum. Parası olan yavaş yavaş altın almayı tercih edebilir. Fiyatların dalgalanması işlerimizi olumsuz yönde etkilemiş durumda. Çünkü millet tedirgin oluyor. Fakat her düşüş altın alımı için bir fırsattır. Bence bu fiyatlar alım için uygundur.” dedi.
“Spekülasyonlar altının gram fiyatını 204 TL’ye kadar çıkardı”
Hacı Enis Serdaş ise “Bundan 20 gün önce Avrupa kâfirlerinin Türkiye’yi ekonomik olarak çökertmek için yaptıkları spekülasyonlar, altının gram fiyatını 204 TL’ye kadar çıkardı. Dolar neredeyse 5 TL oldu. Seçimlerin ardından önümüzdeki günlerde inşallah fiyatlar daha da düşecek. Fakat aşırı bir düşüş olmaz. Şu anda düğün sezonu olduğu için evlenecek gençlere altın almalarını tavsiye ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Kuyumcu Murat demir ise “Piyasa iki üç haftadan bu yana ortalama aynı düzeyde. Geçen ay fiyatlar biraz daha düşüktü, az da olsa müşteri potansiyelimiz vardı. Ama şu anda öyle bir şeyimiz yok. Piyasa allak bullak olduğu için iş yapamıyoruz. Müşteriler de artık gelmiyor. Fiyatlar yükseldiği için bizden kaçıyorlar. Piyasayı allak bullak eden bir seçim noktasına geldik, ne olacağı belli değil, bir bakarsınız altının gram fiyatı 250 TL’yi buldu. Bir baktınız 150 TL’ye kadar düştü. Şu anda bunu öngöremiyoruz.” şeklinde konuştu.
Altın neden değerli?
Altının geleneksel değerinin oluşmasında, az bulunmasından veya zor elde edilmesinden ziyade tabiatta katıksız, saf halde bulunması, dövülerek biçimlendirilebilmesi, havadan ve sudan etkilenmemesi, yani paslanmaması, kararmaması ve donuklaşmaması etkilidir. Bu sayede altın tarih boyunca çok güvenilir bir değer ölçüsü olarak kabul edilmiştir.
Altın nerelerden çıkarılır?
Okyanus dipleri, akarsuların kumlu yatakları ve volkanik kuvarslar içerisinde altın madenleri yeryüzüne çıkar. Buralarda yeryüzüne çıkan altınların külçe halinde oldukları bilinmektedir. Sel yatağı kumlarının içerisinde ortaya çıkan altının kumdan ayırt edilmesi son derece kolaydır. Yassı ve yuvarlak bir kap altını ayırt etmekte kullanılan bir araç ve gereçtir. Okyanus diplerinde ve nehir yataklarında altın bulmak için ise tarak makinelerinden yararlanılır. Küçük parçacıklar halinde bulunan altınlar kuvars kayalıklarında ortaya çıkarlar.
Kaynak: Diyarbakır Söz